Nya dokument har dykt upp som detaljerat beskriver en ny typ av relation mellan NVIDIA och Microsoft som ger Microsoft ett veto att kunna avbryta ett eventuellt uppköp eller att helt enkelt köpa upp NVIDIA själva. Detta avtal mellan NVIDIA och Microsoft går i kraft om en tredje part köper 30% av NVIDIA:s aktier eller mer.

Det här avtalet mellan NVIDIA och Microsoft är inte nytt utan har existerat under en längre tid, troligtvis hela vägen tillbaka då NVIDIA blev valet att använda som grafikkrets i den första Xbox-konsolen och då man valde företaget att förse Microsoft Zune med kretsar.

tegra.huang
NVIDIA Tegra – en anledning till uppköp?

Så avtalet går i kraft om en tredje part köper 30% eller mer av NVIDIA:s aktier då har Microsoft en vetoröst att lägga in för att avbryta köpet eller helt enkelt ge Microsoft rätten till uppköp av en större del, eller hela NVIDIA som företag. Hur vida detta kommer hända är omöjligt att svara på idag men NVIDIA växer sig starkare på den ultramobila marknaden med sin Tegra-serie och Microsoft gör allt i sin makt för att bli betydelsefull på marknadens för surfplattor och smartphones, sedan får vi inte glömma bort att Microsoft tänkt utnyttja grafikkort med hjälp av GPGPU-programmering nativt i Windows 8 där det är möjligt.

Ett uppköp ser inte aktuellt ut idag men Microsoft har definitivt möjligheten och plånboken att köpa upp NVIDIA om de så önskar, en stor fördel skulle vara att kunna bunta ihop Windows Phone och Tegra till specialpris åt tillverkare eller att på allvar integrera GPGPU-acceleration i samtliga operativsystem från företaget. Med tanke på uppköpet av Skype så är NVIDIA i linje med företagets strategi inom kommunikation och den mobila marknaden samt att ge dem ett självklart val i framtida konsoler från företaget.

Källa: InformationWeek

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Birks
Birks
12 Årtal sedan

Är det här ens lagligt?
i så fall kan ju alla företag skydda sig mot fientliga uppköp på det här sättet.