OLED är nästa generations bildteknik och väntas användas både i TV-apparater och datorskärmar i framtiden. Under IFA-mässan i Berlin som startar i början av september kommer LG Electronics att visa upp en rekordtunn OLED-TV med en profil som mätter 0,29cm.

Den relativt unga OLED-tekniken är fortfarande väldigt dyr att tillverka i större bildpaneler men LGs nya produktserie presenteras av en i sammanhanget ganska stor TV på 31-tum. Men det som onekligen imponerar mest är dess djup, eller brist på detsamma.

Vi förmodar att bildanslutningar gömms undan i foten och med en bildpanel på 120 Hz finns det även stöd för stereoskopisk 3D-teknik. Enligt uppgifter ska LG redan planera en säljstart av den nya OLED-TV-apparaten i september, på den tyska, franska och sydkoreanska marknaden. Priset är det ingen som ännu vågat fråga om.

oled

OLED-tekniken (Organic light-emitting diode) gör det möjligt att tillverka just extremt tunna bildpaneler då de inte kräver någon separat bakbelysning. Något som även gör det möjligt att nå mycket höga kontrastförhållande och djup svärta.

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

OLED är grymt spännande kan knappt bärga mig! Antagligen blir det inte vanligt med dessa skärmar på flera år tyvärr. De lär ju vara kraftigt överprisade i början.

Kaleid
13 Årtal sedan

31″? Det var surprising.

Henrik Berntsson
Admin
13 Årtal sedan

Med lite sund konkurrens kan man alltid hoppas på rimligare priser men det brukar bli dyrt med ny teknik tills det får volymer och priserna kan pressas. Jäkligt fin prestanda och riktigt stilrena. Det finns inte mycket att klaga på när det gäller OLED förutom priset i dagsläget, när det är standard blir det nog svårt att hitta alternativ att utveckla som utfyller lika många krav på prestanda och utseende. Känns som att OLED är den heliga graalen just nu

Tobberian
Tobberian
13 Årtal sedan

Ett fel är dock att de är (precis som med LCD) en ”sample and hold” display. Alltså ögat ser blurr som inte finns när man följer nått som rörs över skärmen. Detta är inte ett problem med impuls display (CRT). (Bättre förklaring [url=http://www.microsoft.com/whdc/archive/temprate.mspx#ESG][u]här[/u][/url]). Vet inte hur synligt det är dock då LCD har ”pixeländrings-blurr” utöver detta.