För att täcka ytterligare ett mänskligt behov, förutom mer och tyngre effekter i spel, har vi tagit en närmare titt på en av livets andra nödvändigheter: digestive kex.

Digestive-kex har alltid varit en essentiell del av en datoranvändares liv och inte minst överlevnad. Vem minns inte den första långa LAN-dagen där man vaknar klockan 8:00 av iver, packar sina grejer och drar iväg till kompisarna för att inte somna förrän 37 timmar senare. Under denna tid har man då glömt bort i stort de flesta normala biologiska funktionerna. Mat brukar man kunna klara sig utan i timmar och då framförallt om man har något att sitta och småsmaska på. Detta tar oss fram till dagens recension.

Digestive-kex har sitt ursprung i det tedrickande England där man sökte ett lämpligt kex att ha att doppa till sitt ständiga imundigande av denna utsökta dryck. Det hela började redan 1839 när Alexander Grant, som jobbade åt McVitie, försökte göra ett kex som skulle underlätta matsmältningen, därav namnet Digestive från engelskans digest som betyder ”smälta mat”. Det blev snabbt populärt och blev tillslut bakeriets främsta levebröd. Det halvsöta kexet fick drygt hundra år senare en efterföljare som var doppad i mjölkchoklad. Denna variant är inte lika vanlig här i Skandinavien dock.

Vi har valt att titta närmare på 6 olika sorters Digestive-kex. Vi insåg när vi tog en titt i butiken att detta är ju verkligen en djungel som vi skulle kunna hjälpa våra läsare att reda ut. Allt från de billigare från Coop till McVitie’s dyrare original. Finns det någon skillnad som rättfärdigar det dyrare priset och framförallt finns det någon sort som lämpar sig bättre än någon annan för att sitta och småäta på.


För att kunna testa våra kex så grundligt som möjligt har vi valt att använda följande utrustning:


Tetstsystem


Kniv Global GTF-30
Glas Rejmyre Vinglas och Rejmyre Ölglas
Tallrik Focus 26cm
Kex Coop Digestive
Euroshopper
Göteborgskex Digestive
ICA Digestive
Lu Digestive
McVitie’s Digestive
Ost Castello Ananas
Creme Bonjour Vitlök
Camembert
Dansk blåmögel
Dricka Staropramen Granat (nr 1609)
Gambrinus (nr 11489)
Samichlaus Bier (nr 11616)
Duck Pond Pinot (nr 23030)

 

Priser
Märke
Vikt
Pris
Pris/kg
Coop
400
6.50
16.25
Euroshopper
400
6.50
16.25
Göteborgskex
400
14.90
37.25
ICA
400
8.90
26.70
Lu
400
15.90
39.75
McVitie’s
400
15.90
39.75
Priserna är från ICA Maxi och Coop Giraffen i Kalmar. Endast det lägsta priset är publicerat

Jag har valt att förlita mig till stor del en kniv från Global och glas från Rejmyre glasbruk, samt en vit tallrik från serien Focus från Duka. Ostarna jag har valt har jag valt ur ett perspektiv så att även ni kan hitta dom relativt enkelt. Även drickan, dock med avvikelsen Samiclaus Bier som kan vara svår att komma över.

Testerna kommer gå till så att jag testar var kex med var ost. Vi hade fler kex från början men dessa sållades ut av olika anledningar; Göteborgskex Digestive utan socker saknade väldigt mycket smak helt enkelt och gick inte att testa. Lu Digestive Råg kostade alldeles för mycket: 13.90 för endast 225g (61.78kr/kg). Göteborgskex Digestive med olivolja hade en helt annan smak som gjorde testerna väldigt svårtolkade och ibland helt misslyckade. Lu fullkorn i sin tur låg i rätt prisklass och smaken var inte alldeles för avvikande, men istället snudd på omöjliga att äta eftersom de smulade sönder fruktansvärt enkelt.

Drickan är till för att förstärka upplevelsen av det hela och även om det kommer om möjligt försämra mitt omdöme så gäller ju det samtliga kex så det ses inte som en nackdel för någon.


Castello Ananas är en färskost som man kan hitta i vilken välsorterad mathandel som helst. Just detta exemplar är inhandlad på ICA Maxi. Det är en färskost som är mycket len och fruktig med en smak av ananas. Ingen stor utmaning, lite som att spela Counterstrike med ett Kincs kompressorkylda X1900 Crossfire-system.

Coops kex misslyckas redan här, men det var inte så förvånande med tanke på priset. Kexet är geggigt, mjukt och inte alls speciellt gott. Saknar smak och det enda egentligt positiva är att det är ganska fast och inte smular så mycket. Kexet verkar dock suga åt sig vätska väldigt bra, rent av så bra att det fick extraknäcka som torkning när jag råkade spilla lite Staropramen.

För att gå till andra änden av skalan så McVitie’s klarade av Castello-osten galant. Deras kex har en markerad smak och den får en syn-effekt med ostens smak och ger en mycket trevlig upplevelse. Kexet är inte så hållbart dock och smular ganska mycket. Funkade inte heller något vidare att absorbera öl med.

Göteborgskex är sötare än de två tidigare. Ganska fast i formen också, men smular ganska mycket. Som jag nämnde är det ett mycket sött kex, vilket inte riktigt fungerar med denna reda söta och fuktiga ost. Det blir lite mycket. Dålig absorption också.

Euroshopper är tillsammans med Coop den billigaste i gruppen och till min stora överraskning är kexet alldeles utmärkt, för sitt pris. Mycket neutralt och balanserat, men tyvärr kanske just lite för neutralt. Det smakar inget, bara ost. Absorptionsförmågan är klart godkänd.

ICA tillhör även de det billigare segmentet och även här klarar de av jobbet bra. Riktigt bra. Lite småsöta och i kombination med denna redan söta ost blir det lite mycket, men inte lika mycket som Göteborgskex.

Lu tillhör besvikelsen i detta test. Mycket spröda kex som inte passar med en så söt ost som denna, de kryddiga kexen går inte bra här. Det behövs troligen en mycket mer kryddstark ost än Castello.

Den som står ut här är McVitie’s och Lu samt Coop. Den första i positiv bemärkelse de andra på ett negativt sätt


Creme Bonjour Vitlök är en mycket krämig, bredbar ost du kan hitta i de flesta matbutiker. En inte alltför kraftig vitlökssmak som kräver ett ganska neutralt kex för att fungera. Denna är inhandlad på ICA Maxi.

Coop fortsätter i samma anda med en upplevelse som inte är speciellt angenäm faktiskt. En sådan väldigt simpel sak som denna ost klarar den inte av alls.

McVitie’s fungerar inte lika bra ihop med denna som Castello. Lite av en besvikelse även om det är en billig ost. De matchar inte och det smakar mest lite som krämig ost och varken vitlök eller kex.

Göteborgskex fungerar bra här. En klar överraskning med tanke på att kexet är rätt sött, men det fungerar bra som smakförstärkare för den krämiga osten.

Euroshopper fortsätter att imponera här faktiskt. Trots det beskedliga priset så smakar det riktigt trevligt och det levererar en trevlig symbios tillsammans med osten.

ICA ger ett neutral, men samtidigt lite intetsägande resultat. Den levererar osten, men varken förstärker eller stör smaken av den.

Lu fungerar bättre med denna, men istället för att de förstärker upplevelsen av osten så dominerar den nästan osten istället. Som jag sagt innan så krävs det nog mer krydda för att det ska komma till sin rätt.

Göteborgskex och Euroshopper får nog ses som vinnare här, medan Lu ger ett lite delat intryck så är det bara Coop som gör dåligt ifrån sig.


Camembert har betydligt mer krydda och smak än de två tidigare och får nog ses som det första riktigt ordentliga testet här. Denna är inköpt på Konsum City i Kalmar.

Jag funderar allvarligt på att bara slänga resten av Coop. Det sätter sig rejält mellan tänderna och det smakar inget vidare. Här blir det bara … jag vet inte vad, men njutbart är det inte.

McVitie’s blir en betydligt behagligare upplevelse och det smakar rent ut sagt ljuvligt. ’nuf said.

De söta Göteborgskexen fungerar mycket bra med denna. Här blir de en bra smakförstärkare och det smakar riktigt bra, det neutraliserar även en del av den starka smaken vilket absolut kan vara till en fördel för många.

Euroshopper missar lite här, men absolut inte grovt. Fortfarande levererar den betydligt mer än väntat och den klarar av Camembert om än inte lika väl som de två tidigare. Lite för svag smak för att det ska fungera.

ICA är som sagt ett väldigt neutralt kex vilket faktiskt fungerar oväntat bra här. Camembert landar mjukt och behaglig. Det verkar som att kexet absorberar en del av smaken, eller neutraliserar kanske man ska säga.

Lus kex ger här en helt extravagant upplevelse. Det är smak så man nästan storknar. Wow alltså!

Utan tvekan är Lu vinnare här, men det är om man gillar mycket smak också annars så ska man nog satsa på McVitie’s.


Dansk blåmögel är mycket mer än bara en ost, det är en livsstil för vissa. Den speciella tillverkningen, smaken, lukten och utseendet har gjort att den fått sig en god bas av följeslagare. Smaken är stark och tydlig och det är inget snack om att detta kommer bli tufft för samtliga utmanare. Inhandlad på ICA Maxi.

Coop’s kex har tre strikes och redan där är man väl ute egentligen. men detta är inte baseboll så här får dom en chans till, men inte fasen gör dom bättre ifrån sig för det. Denna ost är betydligt hårdare än de tidigare vilket gör den lite svårare att bre på. Så långt är det bra, men sen ska man äta det också och då faller allt igen.

McVitie’s har i de tidigare testen visat att de har rutin och de vet hur man för ett bra kex för en bra krämig ost. Men här visar dom att alla dessa år man har bakom sig även har gjort det möjligt för dom att balansera det för blåmögel likväl. Det är bara buga för de skotska kungarna.

Göteborgskex ger mig en väldigt delad upplevelse. Blåmögel är inte en speciellt söt ost i mening och att blanda det med denna ger en lite annorlunda upplevelse. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka, men det fungerar inte riktigt.

Euroshopper fortsätter i den gamla vanliga stilen med att prestera över förväntan. Helt ok och inget direkt att klaga på, även om det inte är super.

ICA gick riktigt bra tillsammans med denna typ av ostar. Det blir mycket smak av osten och det hela känns på något sätt mycket behagligt, men än en gång så är det inte så att kexet bidrar nämnvärt utan mer bara levererar osten.

Lu började knackigt, men det finns uppenbarligen anledningar till att de finns och detta är verkligen en av dom. När vi fick inte lite mer smak i testerna så visade Lu att detta är vad man siktat på och det är sannerligen ett finsmakarkex.

Igen är det McVitie’s och Lu som briljerar. De övriga presterar varierande, men inte underkänt med undantag av Coop.


Ja vad ska vi säga om allt detta då. En enklare sammanfattning av tidigare kommentarer har vi givetvis men vi måste ju också ge er en helhetsbild av kexen.

Coop är billigast tillsammans med Euroshopper, men kan på inga vis mäta sig med Euroshoppers kex. Geggigt i munnen och klen smak, medan de verkar hårda och minst sagt solida innan. Ingenting passar, men å andra sidan är de ju fasta och har utmärk absorbtionsförmåga.Så gott som perfekt LAN-kex med andra ord.

Euroshoppers produkter är det någon annans produkt under deras namn och även om jag inte kan säga helt säkert vem det är är det utan tvekan ett bra val. Billig, god och fast med godkänd absorbtionsförmåga. Kommentarerna är skrivna utifrån förväntningarna därav att de är så positiva många gånger. Jag hade valt detta över Coop och det är väldigt likt ICAs och till viss del Göteborgskex kex, men också billigare.

ICA är billiga och fungerar bra med det mesta, men är å andra sidan inte bäst på något. Kanske inte helt lämpliga som LAN-kex eftersom de smular, men de smakar klart bättre än Coops å andra sidan. Möjligtvis att det kan var ett bra alternativ om du vill snåla in på tebjudningen.

Göteborgskex är söta och kan ge en riktigt bra push för rätt pålägg, men kan även bli för mycket med fel pålägg. Priset är relativt högt och de presterar inte som önskat med tanke på priset, speciellt inte med sötare ostar, men generellt sätt ett hyfsat gott kex och inte illasmakande på något vis.

Lu Digestive är det kryddigaste av dom och det är nog det kex, tillsammans med McVitie’s, som man bäst kan äta torrt utan problem.

McVitie’s är originalet och de levererar kvalitet. Ett suveränt kex, men det är också dyrast i testet tillsammans med Lu. Ska man bjuda på fika är detta rätt kex, men för ett LAN-party? tveksamt.

För LAN partyt rekommenderar NH:

 

Coop
Euroshopper
ICA

Fördelar
+Billiga
+Smular inte

Nackdelar
-Sämst smak
-Geggig konsistens
 

Fördelar
+Smakar bra
+Billiga

Nackdelar
-Inte bäst på något

Fördelar
+Billiga

Nackdelar
-Lite smaklösa kanske

Göteborgskex
Lu
McVitie’s

Fördelar
+Söt smak

Nackdelar
-Lite dyra kanske
-Lite svårt att hitta rätt pålägg

Fördelar
+Kryddig smak

Nackdelar
-Dyra
-Lite svårt att hitta rätt pålägg

Fördelar
+God smak
+Passar med allt

Nackdelar
-Dyra

Så nu vet ni vad ni ska välja i handeln inför nästa party, oavsett om det är LAN eller inte.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid