Trots att SSD:er faller i pris så finns det fortfarande en stor efterfrågan för rymligare mekaniska hårddiskar, en utveckling som inte är helt lätt att hålla igång. En ny hårddiskteknik, HAMR, använder lasrar för att hetta upp magnetskivorna och ska möjliggöra större hårddiskar flera år framöver.

Hårddiskindustrin har tagit till flera nya knep de senaste åren för att kunna fortsätta öka lagringsdensiteten på moderna diskar och möta efterfrågan på allt mer lagringsutrymme till servrar, datacenter och arkiv. Bland annat används heliumfyllning i flera av de nyaste hårddiskserierna, vilket har gett lagringsutrymme på uppåt 6 eller 8 terabyte i 3,5-tumsdiskar för konsumenter och företag. Men det kommer behövas ytterligare några nya ess i rockärmen för att pressa gränserna längre än så.

När en hårddisk ska skriva data till magnetskivan gör den det genom att ändra magnetfältet hos små områden på skivan som kallas domäner. Ju mer utrymme som ska få plats desto mindre behöver domänerna vara, och det gör det allt svårare att öka kapaciteten. För att komma runt problemet arbetar både Seagate och WD på en ny generation hårddiskar som använder värmeassisterad magnetlagring, eller HAMR (heat-assisted magnetic recording).

seagate hdd HAMR

Mer lagring med hjälp av lasrar

I en hårddisk med HAMR utrustas läsarmen med en laser som hettar upp punkten på skivan som ska skrivas om, så att magnetfältet i punkten förvinner och det fält som krävs för att skriva om punkten minskar. På så sätt kan man göra punkterna mindre och därmed också få plats med fler på samma yta.

Flera av dagens hårddiskar som använder tekniken PMR kan lagra cirka 0,95 terabit data per kvadrattum, motsvarande 0,147 terabit per kvadracentimeter. Den siffran förväntas öka till cirka 0,202 terabit per kvadratcentimeter med den nionde och allra senaste generationens PMR-lagring. Med värmeassisterad magnetlagring, HAMR, utlovas den siffran öka ytterligare till 0,233 terabit per kvadratcentimeter. Det innebär att kommande HAMR-baserade hårddiskar kommer kunna byggas med lagringskapacitet en bit över 10 terabyte, vilket sedan kommer öka med framtida uppdateringar till tekniken.

Ännu är dock inte HAMR redo för kommersiell lansering, utan används än så länge endast i prototyper. De första diskarna med tekniken från både WD och Seagate har försenats till 2018, men det är intressant att se att utvecklingen av ny hårddiskteknik inte har stannat av trots den mark som vunnits av allt billigare och rymligare SSD-enheter.

Källa: Anandtech

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid