Passiv kylning har fördelen att vara helt ljudlös och lider samtidigt ytterst liten risk att drabbas av driftstörningar utan rörliga delar. Det är däremot svårt att hantera komponenter med hög värmeutveckling, varför vi höjer extra på ögonbrynen när en tyska datorbyggare visar upp en passivt kyld arbetsstation med riktigt kraftfulla komponenter.

Nackdelen med passiv kylning är att det krävs både stora och avancerade kylflänsar och värmeledningslösningar för att hantera stora mängder värmeenergi. Det är därför vanligare att vi ser förhållandevis återhållsamma komponenter i passivt kylda datorsystem. Men inte så med Deltatronics kommande Haswell-E arbetsstation.

Tillverkaren vars specialitet just är passivt kylda datorsystem har presenterat en ny modell i sitt program som ska ge stöd för Intels rejält kraftfulla – och värmealstrande – Haswell-E CPU samt grafikkort i prestandaklassen. Arbetsstationen byggs kring ett skräddarsytt datorchassi som även agerar kylning åt komponenterna. Deltatronic kallar kylningslösningen för en ”heavy duty convector cooler” och använder sig av rejäla kylblock tillsammans med värmeledningsrör för att leda värmen från CPU och GPU till datorchassit. Själva chassits sidor består i sin tur av stora aluminiumflänsar som sprider värmeenergin till utsidan av chassit och bort från systemets komponenter.

160 watt Xeon CPU och GTX 980 grafikkort

Deltatronic lanserar systemet med en prislapp som börjar på 1 990 euro och inkluderar en enklare Intel Core i7-5820K CPU samt Geforce 210 grafikkort. För den hågade finns det möjlighet att utrusta deras PC Silentium! X99 med ett Geforce GTX 980-grafikkort och Intel Xeon E5-2687W V3 CPU där den sistnämna kan dra upp till hela 160 watt vid tung belastning.

Alla komponenterna kyls passivt med hjälp av Deltatronics kylningssystem men prislappen springer iväg till närmare 50 000 konor bara genom ovannämnda byte av CPU och grafikkort. Då har man samtidigt ett av få passivt kylda system i denna prestandaklassen.

Källa: Deltatronic

Relaterade artiklar

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Boris-michael zSvenTobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Ser ut som ett gammalt Chieftec-chassi. 😛

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Fult som Satan chassi men oj oj vad coolt om man med den lösningen kan köra komponenterna i fulla frekvenser.

Tyskar alltså 🙂

michael z
Gäst
michael z

[quote name=”-Boris-”]Ser ut som ett gammalt Chieftec-chassi. :P[/quote]

Har 2 st här bredvid(dragon). Vet inte vad du har för minnesbild av chieftec men den lådan liknar INTE Chieftec lådor.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”michael z”][quote name=”-Boris-”]Ser ut som ett gammalt Chieftec-chassi. :P[/quote]

Har 2 st här bredvid(dragon). Vet inte vad du har för minnesbild av chieftec men den lådan liknar INTE Chieftec lådor.[/quote]

Nä, inte alls identiskt eller så:
[imgcomment image[/img]