Kan en dator vara konst? Enligt Tekniska museet är svaret på den frågan Ja. Under Mars och April månad bjuder de in moddare att ställa ut sina ögonstenar på Tekniska museet inför allmän åsyn. Att vara utan datorn i någon månad kan förhoppningsvis vägas upp av den respons som detta projekt kan ge.


Under de senare åren har vi sett hur överklockning blivit något som de flesta vågar sig på. Antingen klockar man upp sin processor eller sitt grafikkort något. Det har till och med blivit så pass vanligt att det numera finns ett officiellt svenskt mästerksap i just överklockning/datorprestanda (vilket Nordichardware anordnar för övrigt).
Datorentusiaster har på sätt och vis bildat sin egen subkultur på samma sätt som olika musikstilar ofta hänger ihop med sina subkulturer. Man har sitt eget "språk", sina egna intressen, sina egna bekymmer och ofta även en egen finansiell sfär. Varje mer eller mindre "framgångsrik" subkultur blandas med tiden in i det alldagliga livet även för dem utanför subkulturen. Kanske är det dags för datorentusiasterna att ta ännu ett steg ut i det offentliga rummet?
Ett sätt för oss på Nordichardware att engagera folk var att anordna "SMPC", desto mer folk som får upp ögonen för det vi gör desto mer roliga projekt kommer vi att få se. Det finns även andra aspekter, exempelvis ser vi att produkter börjat utformas efter entusiasternas smak och tyckte. En annan intressant effekt är att det flödar in mer pengar till dessa intressen. Vi har sett överklockare som har regelrätta sponsorer, i NH’s SMPC finns det priser värda tiotusentals kronor, skapare av överklockningsmjukvara eller så kallade "tweakers" har fått anställning på företag som inriktar sig på entusiaster osv.


Vi hoppas på
att Tekniska museets
utställning "Moddade Datorer" kommer att ge en liknande positiv
boom för oss svenska datorentusiaster. Den självklara positiva "bieffekten"
av en sådan utställning är givetvis att det får folk
att engagera sig såklart. Dock finns det andra aspekter som gör
det intressant, förhoppningsvis kan det här tex. ha en inverkan
på utformningen av framtida produkter mm. Nedan följer lite information
som Nils Olander på Tekniska museet delat med sig av:



"Utställningen MODDADE DATORER kommer att visas 27 mars – 12 april 2004.
Tekniska museet vill inför denna utställning komma i kontakt med datorintresserade som har moddade datorer eller som står i begrepp att modifiera. Museet vill låna denna typ av datorer till utställningen.

Vill du vara
med i utställningen med din dator? Då skall du kontakta Nils Olander
[email protected],
08-670 81 02 eller via post innan 31 januari. I början av februari görs
sedan överenskommelser angående utlåning, transport, försäkring,
lånedokument m.m. mellan museet och de som anmält intresse av att
låna ut sin dator På detta sätt hoppas museet kunna visa
upp ett representativt urval av de moddade datorer som finns i landet.

Museets avsikt är att hämta datorn hos utlånaren några dagar innan den 27 mars och återlämna datorn några dagar efter utställnings slut 12 april.
Transporten kan givetvis ske på annat sätt om sådan överenskommelse görs mellan museet och utlånaren.

Tekniska museet strävar efter att i utställningen få med så många olika typer av moddade datorer som möjligt så att det blir en uppvisning av den fantasi, konstnärlighet och uppfinningsförmåga som finns bland datorintresserade. Utställningen kommer att arrangeras så att datorerna kan placeras antingen i ett mörklagt eller ett upplyst rum för att effekter som gäller ljus, målning, material, håltagning, pumpar, kylaggregat, airbrush, vattenslangar m.m. skall komma till sin rätt.

Det är Tekniska museet som under utställningsperioden svarar för bevakningen och säkerheten kring datorerna.

Hör även av dig om du har tips på var museet kan finna bra moddade datorer.

Med vänlig hälsning

Nils Olander
intendent vid Tekniska museet/Telemuseum Box 278 42, 115 93 Stockholm
Tel: 08-670 81 02
Fax: 08-670 81 27
E-post: [email protected]"

 

Vi hoppas såklart att många av våra kära läsare kommer att delta i denna utställning. Har du en dator som du jobbat hårt med och känner dig riktigt stolt över? Tveka då inte att höra av dig till Nils, vi på NH vågar garantera att han inte bits. 🙂

Diskutera gärna utställningen här och besök Tekniska museets hemsida här.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments