Microsoft presenterade igår som väntat sitt nästa generations Windows-operativsystem. Mindre väntat var valet av namn på operativsystemet där tidigare rykten talat om Windows 9, Windows Threshold eller Windows One. Namnet blev till slut Windows 10 och förklaringen till detta är att det snarast är en markering från mjukvarujättens sida.

Windows 10 är alltså det operativsystem som kommer att efterträda Windows 8 och 8.1 vilket av till viss del förklarliga skäl möttes av förvåning, både hos media och konsumenter. Det logiska i Microsofts utveckling av Windows skulle vara antingen Windows 9, den kronologiska nummerföljden, eller att man helt sonika bytte namnschema rakt av. Det senare något man gjort flera gånger tidigare där vi bland annat sett hur Microsoft gått från Windows Vista till Windows 7.

Istället blev det alltså Windows 10 och Microsoft tog sig till och med tid att skämta lite om namnbytet innan det presenterades. Där man bland annat tog upp ”Windows One” som ett alternativ med sina nuvarande produkter, Xbox One, Onenote, Onedrive med flera. Men Windows 1.0 lanserades redan 1985 och har med andra ord redan använts.

Windows10

Microsoft valde då att gå direkt till Windows 10 från Windows 8 och menar att detta är ett sätt att visa vilka ambitioner man har med sitt kommande operativsystem. Det ska bli företagets mest omfattande plattform någonsin och just arbetet med att ena olika produkter och enheter under samma operativsystem är vad som gjort Microsoft manade att särskilja Windows 10 mot sina föregångare. Såhär uttrycker sig Microsoft själva i sitt pressmeddelande;

”Windows 10 represents the first step of a whole new generation of Windows. Windows 10 unlocks new experiences for customers to work, play and connect. Windows 10 embodies what our customers (both consumers and enterprises) demand and what we will deliver.”

Vi har redan fått en försmak av vad Microsoft har för planer i och med lanseringen av Windows 10 och en mer detaljerad genomgång av detta kan ni hitta i vår tidigare rapportering. Redan under dagen kommer Microsoft släppa sin första tekniska förhandstitt av Windows 10 och öppna upp sitt största testprogram någonsin i Windows historia. Ytterligare en signal om att företaget är mycket måna om en lyckad lansering ”senare under 2015”. Ur den synvinkeln är det också förståeligt att man vill göra ett tydligt avstamp med namngivningen av sitt nya operativsystem Windows 10.

Läs mer om Windows 10 på Microsofts Windows-blogg och hitta information om den tekniska förhandstitten på Windows Insider Program.

Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedFanBoy Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
FanBoy
Gäst
FanBoy

Hmmm, vad då andra halvåret 2015, har Microsoft uttryckligen sagt det nu. Har ni fått det från bekräftade källor? Alla andra rapporter jag läst hittills har sagt att ingen del av 2015 specificerades av Microsoft utan endast någon gång under 2015. Enligt min vän som jobbar på Asus så snackas det om RTM redan i början av 2015 och sedan officiell release till alla i April. Enligt honom ville Microsoft absolut få ut mobiltelefoner med Windows 10 redan till våren/sommaren 2015. De är desperata eftersom Android L 64-bit släpps från alla stora mobiltillverkare redan till våren och vill inte missa… Läs hela »

Medlem
Marre

Ordet var nästa… Körde Android på de senaste 3 lurarna. Fungerar jättebra, inget sagt om det. Köpte mig en Nokia 1020, eg för kamerans skull. ”Tja, bara jag eg får en vassa kamera och kan ringa..” Måste säga att Windows i telefonen är jäkla najs – faktiskt. Ser man i ren prestanda så är luren i det närmaste en fossil. Men allt flyter. Färre appar, tja, hur många behöver man? Det jag saknar viaplay-app och riktigt stöd för chomecast. Iphone är inget för mig, har redan en ohelig alíans med MS ioma jag kör Win7 på alla datorer hemma.