Prestandaresultat för en överklockad Core i9-12900K visar att den sätter AMD:s Ryzen 9 5950X på plats men också att strömförbrukningen ökar markant.

Läckor och rykten kring Intels kommande Alder Lake-processorer har det funnits gott om. Nu sägs en färdigställd Core i9-12900K redo för butikshyllorna ha överklockats till 5,2 GHz på samtliga prestandakärnor och visat vad den går för.

Den kommande Intel-processorn kommer utrustad med totalt 16 kärnor och 20 trådar. Detta då åtta av dessa kärnor är så kallade E-kärnor som utvecklats för att vara så energieffektiva som möjligt. Dessa komma inte med någon HyperThreading. Det gör dock processorns P-kärnor som är de mer prestandainriktade delarna av processorn. Det är då dessa prestandakärnor som överklockats till 5,2 GHz medans E-kärnorna låg kvar på sin originalfrekvens.

Vid dessa frekvenser kunde processorn vida en 32 procent ledning över AMD Ryzen 9 5950X i den enkärniga testdelen i CPU-Z. Sett till den flerkärniga prestandan lägger den sig två procent framför AMD:s 16-kärniga enhet.

Något som är riktigt anmärkningsvärt är energieffektiviteten hos Intel-processorn i det överklockade utförandet. Här hade strömmatningen ökats till 1.385 V och vid full belastning drog processorn hela 330 W. Detta är mer än dubbelt så mycket som dess PL1 TDP som ligger på 125 W för Core i9-12900K.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid