Vi har följt formatkriget för nästa generations DVD-format under en lång tid där vi fokuserat på de två formaten Blu-ray och HD-DVD.
Vi har under tiden även varit medvetna om ytterligare ett optiskt format för lagring av hög upplöst audio/video som går under benämningen FVD (Forward Versatile Disc).
Den primära anledningen till att vi tidigare avstått från att rapportera om detta format är att FVD i dagens läge endast är ämnat för den Kinesiska och Taiwanesiska marknaden, där formatet utvecklats.


Rent specifikationsmässigt kan vi se FVD mer som en utveckling av DVD-formatet än ett helt nytt format. FVD använder sig t.ex. av röd-laser precis som DVD, till skillnad mot Blu-ray och HD-DVD som förlitar sig på blå-laser.
Men samtidigt har FVD både andra fysiska specifiaktioner och använder sig av annan kompressionsteknik än DVD-formatet.


Första generationens FVD-format kommer erbjuda skivor med en lagringskapacitet på 5.4-6GB för enkelsidig media resp. 9.8-11GB för dubbelsidig media.
Genom att använda Microsofts, både billigare och effektivare, WMV9 och WMA9 komprimeringsteknik kommer första generationens FVD stödja upplösningar på upp till 1280×720 pixlar. Nästa generations FVD-format ska ge en lagringskapacitet på upp till 15-16GB och stödja 1920x1080i upplösning.


De första FVD-spelarna kommer lanserar i Taiwan och Kina denna månaden och priserna är minst sagt humana.


”FVD players will be sold at a tentative retail price of about NT$5,000 (US$149) in Taiwan and about 1,000 yuan (US$121) in China.”


Huruvida FVD tar sig ut på den internationella marknaden återstår att se men man planerar att demonstrera formatet på bland annat CES 2005 i Las Vegas så det är inte en omöjlighet.


Källa: DigiTimes 

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid