Microsoft satsar stort på pekskärmar och har lagt mycket resurser på att få Windows att fungera bättre med nagivering direkt på skärmen. Men den traditionella musplattan har inte glömts bort och tillsammans med Intel och ett flertal andra partners utlovar nu företaget rejäl bättring på denna front.

Det kan ses lite ironiskt att Microsoft nu när man börjat sin storsatsning på pekskärmar samtidigt försöker förbättre en av Windows stora akilleshälar jämfört med Apples Mac OS X-operativsystem. Musplattor i bärbara Windows-datorer har varit upphov till mer frustration än troligtvis Microsoft vill erkänna och fortfarande har Apple ett tydligt övertag genom sin tajta kontroll av hård- och mjukvara. Något undertecknad skrev om tidigare i veckan i ett blogginlägg om just Windows och Mac OS X.

Tillsammans med musplattstillverkarna Elan och Synaptics samt processorjätten Intel har Microsoft nu tagit itu med problemet på allvar. Först och främst jobbar man för att Windows 8.1 ska kunna ta direkt kontroll över muspekaren, multitouch och geststödet i musplattan. Enligt TheVerge skulle det betyda att musplattan kommer fungera mer som en mini-pekskärm och ge både smidigare scrollning samt överlag bättre responsivitet. Ett upplägg som mer liknar det Apple använder i Mac OS X.

Intel och Microsoft visar ”Precision Touchpad”

För att visa vilka framsteg man gjort hittills passade Microsoft på att demonstrera en musplatta man kallar ”Precision Touchpad”. Musplattan som utvecklats tillsammans med Intel ska bland annat komma med teknik för att minimera oavsiktliga klick och rörelser på plattan. Men under Build 2013 visade man även hur den nya musplattan ger en betydligt mer responsiv känsla, specifikt mer lik den man har på pekskärmar idag.

Microsoft hoppas att de första bärbara datorerna med den nya generationens musplattor dyker upp innan årsskiftet. Vi kan bara hålla tummarna för att satsningen slår väl ut och att vi framöver kan få bättre och inte minst mer konsekvent användarupplevelse med musplattor i Windows.

Källa: MSDN Build (Runt 55min in i videon demonstreras Precision Touchpad)


Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
martinjjjjjjjjjjj-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Jag blev nyfiken på mac och köpte en ibook, tror det var 2004.
Jag undrade redan då varför touchpadsen till pc inte ens var i närheten.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

ÄNTLIGEN!! Tack!

martinjjjjjjjjjjj
Gäst
martinjjjjjjjjjjj

Ja touchpaden på min nuvarande ultrabook försöker övertyga med om jag ska slänga iväg hela skiten och köpen mac där touchpaden faktiskt går att använda