Headsets för gamers och spelare finns det gott om och att hitta rätt i djungeln är minst sagt en tuff uppgift. I Svenska headset-guiden leverar vår ljudexpert Anders rätt vägledning men i samband med skolstarten bad vi Anders förklara vad som är viktigt i ett prisvärt headset och vilka 3 modeller som lämpar sig bäst för studenten.

Nu har skolan börjat för många och det är dags för alla föreläsningar, läxor och uppgifter som ska göras. Även om pluggandet upptar mycket av studentens tid är det inte bara trevligt utan på många sätt nyttigt att ta några väl valda pauser i arbetet. Varför inte dra en match i CS eller för den delen snacka lite skit över Skype med dina kompisar innan du pluggar vidare. För optimal upplevelse och frånkoppling för den eller de timmar du spelar och hänger vid datorn behövs ett ordentligt headset.

Som vanligt kan budgeten vara ganska snål för en student men hur pass långt ner i plånboken ska man gräva?

Med vår headsetexpert Anders hjälp reder vi ut frågan och genom att plocka fram de tre mest prisvärda headset som finns att hitta idag på den Svenska marknaden.

Ljudkvalité, komfort och prisvärdhet värderas högt

Modellerna som är utvalda har valts enligt specifika kriterier och fokuserar på studenter som gillar att spela men även använder sitt headset andra typer av uppgifter som skype-chat eller bara för att njuta av en TV-serie på Netflix. Grundkriterierna går även in som generellt viktiga punkter i vår headsetguide.

Kriterier för ett bra headset till studenter

  • Komfort
  • Maximal ljudkvalité för pengarna
  • Bra mikrofon

Först och främst är komforten mycket viktig, att få ont i huvudet efter en spelsession är det sista man behöver. Det andra är maximal ljudkvalité för pengarna, något som höjer allt från spelupplevelser till musiklyssnande och filmtittande. Studenter är ofta på tajt budget men det går trots allt att få hög ljudkvalité som täcker de allra flestas behov, så länge du väljer rätt headset vill säga. Det tredje och sista är mikrofonkvalité, du vill inte låta brusigt och hemskt för dina spelkamrater så dom inte hör dina glädjerop och svordommar tydligt. Eller för den delen riskera att leverera fel mattelösningar till polaren inför veckans tenta.

Topplistan skapar vi med Svenska Headsetguiden som grund, där vi i dagsläget är uppe i över 50 testade modeller, från knappt 300 kronor upp till 3 000 kronor. De tre modellerna som följer är prestenterade utan inbördes ordning, det vill säga att alla modeller har var sin anledning till att dom finns på listan och matchar olika användares behov.

Innan vi går vidare med topplistan bad vi samtidigt Anders svara på några frågor relaterade till just prisvärda headset.

Anders, du har testat över 50 headset i Svenska headsetguiden med prislappar från 300 till över 3 000 kronor. Vad är det man får vara beredd att tumma på när man tittar på mer prisvärda modeller jämfört med de headset som kostar 1 000 kronor eller mer?

– Det som oftas tummas på när man kommer ner i de lägre segmenten är att mikrofonen blir allt mer burkig och brusig, detta är som tur är något som håller på att ändras och vi ser generellt bättre mikrofoner även på billigare modeller. Tyvärr är det inget som går att ”avslöja” i produkternas specifikationer utan att regelrätt testa dem, varför vi lägger stor vikt vid mikrofontesterna i Svenska headsetguiden.

Vad är det som brukar särskilja ett bra headset mot ett dåligt när vi tittar på modeller i det mer budgetbetonade segmentet?

– Tyvärr läggs ofta fokus på egentligen onödiga funktioner trots att tillverkningskostnaderna pressas nedåt, som exempelvis USB-ljudkort eller LED-belysning. När en stor del av kostnaden läggs på extratillbehör får man kapa kostnaderna i de komponenter som påverkar komfort och ljudkvalité. Varför ett headset med färre funktioner oftast är ett bättre val i instegssegmentet där fokus just lagts på det som gör får ditt headset att låta och kännas bättre.

Hur viktigt är det att ett headset kommer från en erfaren och välkänd tillverkare med påkostade modeller i toppsegmentet, finns det någon garanti för att billigare modeller då också håller hög standard?

– Det är inte speciellt viktigt att kolla på märket, titt som tätt dyker det upp nya riktigt trevliga produkter från företag som antingen aldrig släppt några ljudprodukter eller bara har någon enstaka modeller sedan tidigare. Typexemplet är både Mionix med deras Nash 20 och Qpad med QH-90 och QH-85 som var nykomlingar men samtidigt bland de bästa alternativen i sin prisklass. Ett billigt headset med ett välkänt varumärke blir inte per automatik en bra produkt, något som vi vid flera gånger konstaterat även i headsetguiden.

Anders topp3: Bäst och mest prisvärda headset för studenten

Mionix Nash 20
Mionix Nash 05
Mionix Nash 20 dök oväntat i pris för någon månad sedan från 999 kronor ner till 599 kronor, om det beror på att produkten är utgående eller inte är svårt att säga. Men det är svårt att få bättre headset än detta. Funktionsmässigt är Nash 20 ganska sparsamt, vad du ser på bilden här ovan är vad du får. Men prestandan du får för 599 kronor är fenomenal med ett ljud som mer riktar sig åt finlyssnaren med en mer balanserad profil. Komforten är riktigt bra och det finns inget direkt negativt med mikrofonen mer än en något låg volym. Passa på medans priset är så lågt!

Pris vid publicering: 599 sek
Lägstapris på Prisjakt.se: Product price

Recension: Mionix Nash 20 – Stilrent och välbalanserat gamingheadset

 

Ozone Rage ST
Ozone Rage ST3
Ozone Rage ST är precis rätt modell för den riktigt budgetmedvetne, för endast 295 kronor får du ett par för priset välpresterande lurar. Det kan inte mäta sig med de två övriga modellerna som är med i denna topplista men står sig väl för sig själv och sin prislapp. Dess största nackdel är mikrofonen, som är svagt brusig men trots allt fullt acceptabel. Ljudet är bra men något instängt och något hårda muffar gör att man kanske ska undvika de riktigt långa spelsessionena. Men för 295 kronor är Rage ST ett riktigt bra alternativ för den som vill minimera utgiften för sitt headset!

Pris vid publicering: 295 sek
Lägstapris på Prisjakt.se: Product price

Recension: Fem gamingheadset från Ozone intar Svenska Headsetguiden

 

Qpad QH-90
Qpad QH9004
En vid det här laget gammal klassiker i vår guide, ett föredetta prisvinnande headset som blev nerputtad av dess broder Kingston HyperX Cloud där det enda som skiljer är de medföljande tillbehören. Men av en ren händelse ligger Qpads QH-90 ungefär en femtiolapp under priset på HyperX Cloud och är stundtals nere under 600 kronor i olika butikskampanjer. Så när alla pengar räknas så gör det denna modellen till en vinnare för studenten. Ljudet är utan tvekan det bästa i dess prisklass, utöver denna prestationen är det fortfarande till dags datum en av de absolut skönaste modellerna att använda, oavsett hur länge du kan tänkas spela. Det kostar i skrivande stund 690 kronor att bli fångad av magin från denna serien, se till att hoppa på tåget och upplev det du med!

Pris vid publicering: 690 sek
Lägstapris på Prisjakt.se: Product price

Recension: Gamingheadsets mellan 300 – 3 000 kronor – Qpad QH-90

Det finns många headset som ligger i prisklassen mellan 300 till 700 kronor men de flesta tappar ofta på någon av tidigare tre nämnda kriterier vi specificerat, kriterier som alla dessa tre modellerna fyller väl. De levererar bra ljudkvalité både från sina kåpor och sin mikrofon, mycket god komfort och känns kvalitativa, helt enkelt väldigt mycket headset för pengarna.

Behöver du ett riktigt billigt headset som ändå presterar bra ska du sikta in dig på Ozones Rage ST. Kan du tänka dig sträcka budgeten upp till 600-700 kronor står Qpads QH-90 först tätt följd av Mionix Nash 20 och blir lite av en smaksak.

Läs mer i Svenska headsetguiden

Du kan hitta fler tester och rekommendationer på gamingheadsets i Svenska headsetguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt headsetköp. Vill du ta dig direkt till headsetguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
pelleAnders NilssonGhost^[Homie] Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ghost^[Homie]
Medlem
Ghost^[Homie]

Är det priset som lägger dessa tre i toppen eller ?
För jämför man med t.ex Sennheiser PC 363D så kommer inget av ovan nämnda i närheten.

pelle
Gäst
pelle

jävla idoit…

Anders Nilsson
Medlem

[quote name=”Ghost^[Homie]”]Är det priset som lägger dessa tre i toppen eller ?
För jämför man med t.ex Sennheiser PC 363D så kommer inget av ovan nämnda i närheten.[/quote]Precis som du säger är det prisvärdheten som slår högst 🙂

363D är kanonbra, men är inte speciellt prisvärd i detta sammanhanget.