Small preview image

Radeon HD 2900XT är AMD senaste flaggskepp på grafikkortsmarknaden och även om man för ovanlighetens skull inte lanserar ett grafikkort med sikte på prestandatronen har den nya Radeon-serien visat goda potential. Men nu ska vi gå tillbaka till det faktum att AMD valde att skrota planerna på ett grafikkort som skulle kämpa mot NVIDIAs grafikkortsflaggskepp, GeForce 8800 GTX. I vår första artikel kring AMD Radeon HD 2900XT valde vi att kika närmare på kortet ur en entusiast synvinkel, både på grund av att drivrutinerna i dagsläget inte är de bästa men även efter de indikationer vi fått om R600-kretsens obarmhärtiga strömförbrukning och värmeutveckling.



En onödigt varm krets är inget man vill sitta på som svensson-användare, men som vår överklockningsexpert Marcus ”Kinc” Hultin påpekade i vår överklockningsartikel för Radeon HD 2900XT finns det fördelar med detta för dem som vet hur man ska utnyttja denna svaghet.



Marcus ”Kinc” Hultin – ”Det har förmodligen inte undgått någon att höra att R600 är en varm liten rackare. Vilket till stor del beror på att det är ett för stort läckage på 80nm tillverkningen, ett liknande problem som Intel hade med Prescott. Personligen ur en överklockningssynpunkt gillar jag hårdvara som går varm för det betyder att det finns en god marginal för överklockning om man tar bort värmen.”


För dem som läst vår överklockningsartikel är det ingen hemlighet att R600 och Radeon HD 2900XT verkligen skalar som en kung med ordentlig kylning, men vad vi inte visat är att R600-kretsen är så pass het att även den mest extrema kylning får se sig besegrad.


Med kaskad kompressorkylning på Radeon HD 2900XT nådde vi en stabil klockfrekvens på 1150MHz för grafikkärnan vilket resulterade i bland annat nytt singelkort världsrekord i 3DMark05 på 30 009 poäng. Trots dessa extrema klockfrekvenser och den mycket fina prestandan kände Kinc att det fanns ändå mer att hämta hos R600-kretsen och även om detta var en helt riktig känsla har det i efterhand visat sig att det inte var fullt så lätt att kräma ur det sista ur AMDs nya grafikkortsflaggskepp.



Radeon HD 2900XT riggat för flytande kväve


Under gårdagen var det nämligen dags att plocka fram det tunga artilleriet, nämligen flytande kväve som håller en temperatur på runt -196 °C vid i flytande form. Ett ganska stort steg över de maximala -90 °C som en kompressorkaskad kan erbjuda. Genom att fästa en solid kopparbehållare (solid GPU mouse pot) på grafikkortets kärna och fylla den med flytande kväve kan man ytterligare pressa ner temperaturen på även de varmaste grafikkort vilket i sin tur gör det möjligt att nå ännu högre klockfrekvenser.


Precis så gjorde Kinc med Radeon HD 2900XT och med den extra kylning som det flytande kvävet erbjöd uppnåddes en ny toppnotering i klockfrekvens, 1230MHz kördes stabilt genom en 3DMark03-runda, vilket ger den högst klockade grafikkretsen i världen hittills. För att nå denna klockfrekvens krävdes ytterligare ökning i spänningen till grafikkretsen och med 1.53V visade R600 upp ett beteende som vi egentligen aldrig sett tidigare hos en högprestandakrets. Kortet skulle nämligen klarat ännu högre klockfrekvenser om det inte vore för att det blivit för varmt! Vi har alltså en solid kopparbehållare som fyllts med flytande kväve som håller en temperatur på maximalt -196 °C men detta räckte inte för att kyla R600-kretsen. Bara i idle ökade temperaturen på kopparbehållaren från -90 °C till runt -70 °C vilket gjorde det omöjligt att ytterligare pressa klockfrekvenserna.


Under åren som gått har vi demonstrerat mängder med överklockningar där flytande kväve använts som sista utpost och som egentligen utan undantag alltid pressat de sista möjlig klockfrekvenserna ur diverse processorer och grafikkretsar. Vi har haft NVIDIAs G80-arkitektur över 1GHz klockfrekvens med flytande kväve och sedan klarade inte själva kretsen mer, aldrig tidigare har vi sett att kylningen blivit den svaga länken i kjedjan.


Det faktum att R600, utan tvekan vid extrema förhållande, är för varm även för flytande kväve visar tydligt varför AMD valde att vänta med en extremare variant av sitt Radeon HD 2900-kort. Kretsen har utan tvekan kraftig strömförbrukning från grunden, men det är utan tvekan det kraftiga strömläckaget i 80nm processen som gör att vi ser dessa extrema strömkrav och den enorma värmeutvecklingen. Det i sig är inga goda nyheter för AMD, men vi kan även vända på myntet och se vad som verkligen är goda nyheter.


AMD har i grund och botten en lovande grafikkrets och våra tester indikerar att strömläckaget i 80nm processen kan vara ändå större än vad man tidigare trott. Detta betyder att AMD om man, som ryktena även indikerar, lyckas bra med sin 65nm process, har väldigt mycket att hämta ur sin R600-arkitektur.



Luftkyld processor och R600 vid 1211/2000MHz



Fakta är faktiskt att vi här har en 80nm grafikkrets som läcker ström likt ett såll men som trots detta inte har några problem med att nå extremt höga klockfrekvenser med rätt kylning. Vid 1211MHz som är den högsta klockfrekvensen vi har bildbevis på ligger prestandan för Radeon HD 2900XT på ofattbara 777Gflops (470Gflops i standardfrekvenser) vilket kan jämföras med runt 40-50Gflops på dagens fyrkärniga processorer.


Strömförbrukningen och värmeutvecklingen hos R600-arkitekturen kommer utan tvekan att fortsätta diskuteras och testas så lita på att detta inte är det sista ni läser i ämnet. Men man behöver inte vara någon raketforskare för att förstå hur mycket tid AMD för tillfället lägger på utvecklandet av sin 65nm version av Radeon HD 2900XT.


För dem som vill läsa mer om Radeon HD 2900XT och speciellt dess överklockningspotential kan ni ta er vidare till vår ASUS HD 2900XT Överklockningsartikel.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments