Då och då dyker det upp lite ”förhandstester” på AMDs 64-bit arkitektur och nu är det dags för ytterligare en artikel som tar upp just prestandan i en 64-bit miljö jämfört med dagens 32-bit miljö.


På PCStats har man publicerat en artikel som behandlar detta ämne och man har valt att testa prestandan i AMD64-arkitekturens tre olika arbetslägen, Legacy mode, Compability mode och 64-bit mode.
Det förstnämna är för 32-bit operativsystem och 32-bits applikationer, det andra är för 64-bit operativsystem och 32-bits applikationer medan det sistnämnda är helt vigt åt 64-bit genom 64-bit operativsystem och applikationer.


När både operativsystem och mjukvara tillåter processorn att använda sina specifika 64-bit egenskaper, extra register och minnesallokering, kan resultaten bli riktigt intressanta.
Fil och videokomprimering är två arbetsbördor som tjänar mycket på optimering för 64-bit.


Men det som verkligen drar nytta av 64-bit arkitekturen och dess möjlighet att hantera större matematiska tal är datakryptering.
I PCStats tester uppnår man en prestandaökning på 400% i ett av krypteringstesterna, enbart genom att gå från en 32-bit version av programmet till en 64-bit dito.
Hittar man bara rätt användningsområde finns det med andra ord enorma fördelar med 64-bit tekniken. Frågan bara när vi får ta del av detta i stor utsträckning och hur stor nytta det kommer ge i mer kommersiella applikationer som spel och dylikt.
Läs hela artikeln på PCStats.com.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid