Asus ROG Strix XG35VQ – Asus berättar mer om sitt Freesync-flaggskepp

Vi går igenom Asus nya Freesync-skärm.

3

Asus satsar på Radeon RX Vega-gamers med sin första ultrabreda Freesync-skärm ROG Strix XG35VQ. Vi ber företaget förklara skillnaderna mot G-Sync-syskonet.

På plats under IFA 2017 så fick vi tillfället att intervjua en representant från Asus och prata om företagets nya bildskärm ROG Strix XG35VQ och varför konsumenter har fått vänta på skärmar av denna kaliber med stöd för AMD Freesync.

Skärmen är av ultrabred design och har en skärmyta på 35 tum och en upplösning på 3 440 x 1 440 pixlar, den har en VA panel, en responstid på 4 millisekunder (ms) och en uppdateringsfrekvens på 100 Hertz (Hz).

Jämfört med sitt ultrabreda syskon ur PG-serien (PG-serien är skärmar med stöd för G-Sync) så har Freesync-modellen har en högre kurvatur på sin panel, den har även en snabbare responstid på 4ms medans G-Sync-modellen har en responstid på 5 ms. Även paneltypen skiljer sig mellan modellerna då PG-modellen har en IPS-panel och inte en VA-panel.

När vi ställde frågan om varför det har dröjt för tillverkare att komma med Freesync-skärmar som både har hög upplösning och uppdateringsfrekvens så var svaret mer eller mindre att AMD:s grafikkort hittills har saknat den kraft som krävs för att driva en sådan skärm. Något som nu ändrats med lanseringen av Radeon RX Vega.

Asus ROG Strix XG35VQ kommer att lanseras under november månad och prislappen kan komma att hamna på några tusenlappar under sitt G-sync syskon.

IFA bakom kulisserna

Fler artiklar från IFA 2017

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
JB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Är lite tveksam till VA-paneler faktiskt. De modeller jag har haft – alla rätt gamla iofs med dagens mått – har inte varit i närheten av IPS’ betraktningsvinklar, färgstabilitet och kontraststabilitet. De både kontrastskiftade och färgskiftade rätt så kraftigt med bara en minimal ändring av betraktningsvinkeln. Hur skulle NH beskriva den här monitorn ur ett sådant perspektiv? Den kurvar ju rätt fett, kanske för att minska skiftet i ytterkanterna av en så här vid panel… Även om den är billigare, om den skiftar lika mycket som andra VA-monitorer jag sett är det inte värt det lägre priset om man tänker… Läs hela »

JB
Medlem
JB

21:9 + IPS + <=4ms + HDR + RR:30-144MHz(LFC) + Freesync 2, det är specifikationerna jag väntar på, tills dess sitter jag nöjd med det jag har.

Förstår absolut inte varför Freesyncskärmen har en VA-panel när Gsynken har IPS??? /jb

JB
Medlem
JB

För den som är på jakt efter en Freesyncskärm, så kan den tabell med monitorer som visas här: http://www.amd.com/en-us/innovations/software-technologies/technologies-gaming/freesync kanske vara till hjälp.

Tips till er med Freesyncskärm – och inte känner till följande, kolla i tabellen på högsta RANGE-värdet för er skärm, ställ in det värdet i ”Frame Rate Target Control” (slider i Radeon Settings), så slipper det bearbetas frames som ändå inte kommer att visas. Om det är ett kraftigt grafikkort och skärmen har ett lågt värde (<75) så kan detta sänka belastningen avsevärt. /jb