ARM har en ny processorkärna på väg till marknaden. Cortex-A72 erbjuder betydligt högre prestanda än sin föregångare och sägs vara betydligt mer energieffektiv än Intels alternativ. Även med mer än 75 procent lägre energikrav än Intel Core M påstås ARM:s nya processorkärna erbjuda mer än 50 procent högre prestanda i vissa applikationer.

Cortex-A72 är namnet på nästa generations processorkärna från det brittiska företaget ARM. Den nya processorkärnan presenterades tidigare i år men detaljeras nu av företaget.

ARM Cortex-A72 är knappast en revolutionerande processorkärna. På många sätt är den så gott som identisk med Cortex-A57 som vi hittar i både Samsung och Qualcomms senaste chipsets för mobila produkter. Den nya kärnan erbjuder dock en lång rad förbättringar som sägs ge en betydande prestandaskillnad i jämförelse med dagens flaggskepp. De många små förbättringar som gjorts i kärnans struktur har gett en prestandaförbättring på mellan 16 och 50 procent, beroende på användningsområde.

Cortex5

Att en ny processorkärna skulle vara mer kraftfull än sin föregångare kommer knappast som en stor överraskning. ARM påstår dock att Cortex-A72 också är betydligt bättre än Intels nuvarande konkurrent. I jämförelse med Intels Broadwell Y-baserade Core M-chipset påstås ett simulerat Coretx-A72-baserat chipset prestera betydligt bättre. Även om ARM erkänner att Intels chipset är snabbare i applikationer som bara utnyttjar en processorkärna, påstår företaget att Cortex-A72 är mer än 50 procent snabbare när fler processorkärnor används. Samtidigt påpekar företaget att dessa resultat är baserade på uppskattningar för ett ARM-chipset som drar mindre än en fjärdedel av den energi som Core M kräver i dag. Detta bör ge framtidens mobila produkter bra batteritider, trots sitt kraftfulla inre.

Cortex6

I nuläget kan vi omöjligtvis säga exakt hur bra ARM:s nya kärna verkligen är, inga chipsettillverkare har ännu bekräftat när deras Cortex-A72-baserade enheter är tänkta att nå konsumenter. Men om ARM:s uppskattningar visar sig vara sanna har vi en snabb men energisnål framtid framför oss.

Källa: Hexus

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RRK-Boris-dahipposvolter Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sven Tobak
Gäst
Sven Tobak

Simulerat? Baserat på uppskattningar? Varför?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Man får väl se vad detta betyder i praktiken, men det låter lovande.Det är oacceptabelt om Intel inte lyckas leverera något betydelsefullt som på något som helst plan kan kontra detta med Skylake.Detta ser ju ut att bli ett stort hot mot x86, men Windows kommer antagligen vara anledningen att stanna hos Intel x86 när persondatorer med ARM releasas. ARM är än så länge otillräckliga i sin förmåga att driva Windows, då fullständigt stöd för applikationer saknas. Men det är med förutsättning att Microsoft inte sjabblar till allting så att folket söker sej till Linux istället. Win 10 är än… Läs hela »

svolter
Medlem
svolter

Antar att i multi-thread så körs Core-M i lägsta frekvens 800 – 1100Mhz, pga av värmeutvecklingen. Och ARM håller full fart på 2,5 Ghz. Då blir staplarna inte så imponerade längre rent prestandamässigt.

>Simulerat? Baserat på uppskattningar? Varför?
Tillverkar ARM något själva? Svårt att testa något som inte finns. ARM själva gör väl bara designen och lämnar tillverkningen till någon som vill köpa och prova.

dahippo
Gäst
dahippo

Klart de testar att det funkar. De har ett hårdvarulabb och kan tom tillverka chips. Många labb tom i Sverige har vi tillverkning på vissa universitet.

-Boris-
Medlem
-Boris-

De jämför mot den långsammaste Core M modellen på 800MHz bas, som råkar ha samma TDP som den snabbaste. Hade de varit rättvisa hade de då jämfört med den snabbaste och förlorat varenda benchmark. Utöver det så kräver det lite mer att tillverka en krets med hög IPC än en enklare krets. ARM har ju gått lite så högt man kan i frekvens utan att värmeutvecklingen börjar klättra, de måste höja IPC i framtiden, om de skulle dubbla eller fyrdubbla IPC vilket de behöver för att matcha Core M så skulle de nog inte ha det lika bra. Undrar om… Läs hela »

RK
Gäst
RK

[quote name=”dahippo”]Klart de testar att det funkar. De har ett hårdvarulabb och kan tom tillverka chips. Många labb tom i Sverige har vi tillverkning på vissa universitet.[/quote] Självklart testar de det som sagt, men de tillverkar det inte själva. ARM är liksom AMD, Nvidia, Broadcom och flera andra hårdvarudesignföretag ett så kallat fabless semiconductor company, vilket betyder att de lägger ut själva tillverkningen hos någon annan, t.ex. TSMC eller Globalfoundries. Möjligen har de ett enkelt halvledarlabb, men det är jag tveksam till eftersom det i så fall skulle ligga långt efter dagens moderna teknik. Gällande Sverige är mig veterligen den… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”-Boris-”]De jämför mot den långsammaste Core M modellen på 800MHz bas, som råkar ha samma TDP som den snabbaste. Hade de varit rättvisa hade de då jämfört med den snabbaste och förlorat varenda benchmark.Undrar om ARM vågar jämföra den mot Atom x7.[/quote]Fyfan va skönt att du inte sov dej igenom artikeln. Själv missade jag helt o hållet att dom fulade sej med valet av Core M-CPU (..tydligen börjar min hjärna få ordentligt med ”gråa hår”). Och som du säger vore det sjukt intressant med en prestanda/watt jämförelse mot dom effektivaste Atom processorerna 🙂Dessutom säger man ju att single thread… Läs hela »