Processorkylare kommer i olika former, storlekar och prisklasser men de är även i beroendeställning till en annan viktig detalj i datorbyggarens arsenal – kylpastan. I årtal har det debatterats om kylpastans inverkan på kylarens kapacitet och vi passar på att presentera sex vanliga och lite ovanliga sätt att applicera sin pasta.

Kylpasta används för att skapa en tätare kontakt mellan din CPU och din kylfläns för att värmen från din processor så effektivt som möjligt ska ledas vidare till en större yta och på så vis enklare forslas bort från ditt system. Kylpasta är egentligen ett nödvändigt ont då den aldrig kommer att leda värme lika väl som ren metall, men den krävs för att två fysiskt separata metalldelar ska få en godtycklig kontakt.

Att tänka på vid installation av CPU-kylare

Regel nummer ett är alltså att Alltid applicera kylpasta på din CPU innan du installerar din kylfläns.

Nästa steg är att välja kylpasta och där finns det oändligt med alternativ där de flesta mer påkostade kylpastorna innehåller silver. Skillnaderna mellan olika kylpastor i kylningsförmåga slår oftast som mest på några fåtal grader men även hur kylpastan appliceras kan i viss mån påverka vilka temperaturer din CPU lyckas hålla sig till.

Tänk på att använda lagom mycket kylpasta, inte ett tjockt lager men inte heller för tunt. Det borgar för bäst kontakt mellan CPU och kylare.

Det finns troligtvis lika många sätt att applicera kylpasta på som det finns elektronikhandlare i Taiwan och vi presenterar här sex av våra favoriter med matchande smeknamn.

Lagom är bäst!

Notera att rätt mängd kylpasta oftast är viktigare än exakt appliceringsteknik. Målet är att kylaren, när den spänns fästs på processorn, ska trycka ut kylpastan jämt över hela kretsen. Testa dig gärna fram en eller två gånger genom att montera kylaren fullständigt och sedan ta av den för att se vilken spridning du fått. Täcker inte pastan hela kretsen kan du använt för lite pasta, smetas det ut över kanterna har du troligtvis för mycket.

Läs även: Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer

Det har gjorts otaliga tester på både kylpasta och applicering av densamma genom åren och de sammanfattade resultaten är att även om du ska tänka på vilken kylpasta och hur mycket du använder så är appliceringstekniken inte särskilt viktig. Det kan med det sagt skilja några enstaka grader mellan metoderna men ofta beror detta på mängden kontra spridning och inte hur pastan direkt applicerades.  Skillnaden är med andra ord oftast försumbar för en vanlig användare så välj den stil som matchar ditt humör bäst och glöm vara inte – lagom är bäst!

Bidrag gärna med era egna personliga appliceringssätt och redskap i kommentarerna!

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
FritzljonkenponkenMorkulPrälleFlyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
OriginalEson
Gäst

På de senaste byggena har jag kört med två tunna raka linjer så att ytan delas i tre lika delar. Det vill säga ”Pablo twins”. 8)

An
Gäst
An

Jag känner en hel del som aldrig använder kylpasta och det har fungerat perfekt. Tror möjligtvis att det kan göra någon grad hit eller dit.

Niabureth
Medlem
Niabureth

[quote name=”An”]Jag känner en hel del som aldrig använder kylpasta och det har fungerat perfekt. Tror möjligtvis att det kan göra någon grad hit eller dit.[/quote]

Det kan förmodligen kompensera för mer än ett par grader. Det beror givetvis lite på hur fin själva kontaktytan på kylaren är.

The Mutt
Medlem
The Mutt

quote name=”An”]Jag känner en hel del som aldrig använder kylpasta och det har fungerat perfekt. Tror möjligtvis att det kan göra någon grad hit eller dit.[/quote]
Förmodligen använder de org kylare också och då är pastan förapplicerad på kylaren. Annars så skiljer det garanterat mer än ett par grader mer som 10-15 i idle och för mycket under load…

Danieldoppsko
Gäst
Danieldoppsko

Jag lägger ut kylpasta på CPU’n sedan sprider jag ut det med fingret. Då har jag bästa känslan och får ut pastan över hela kretsen. Idag är CPU och kylfläns så pass bra att mängden kylpasta är obefintlig om man jämför med hur det var för 10-15 år sedan.

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

En klick i mitten, ”easy does it”, fast i lite större mängd fungerar i mina byggen!
Hört att trycket från kylaren ska sprida ut ordentligt.. men efter denna artikel så kanske jag ska testa kreditkortet vid nästa inköpstillfälle, ser ut som en bra lösning då hela heat spreadern får chans att ta kontakt med basen 😕

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Ingen som kör alternativet att applicera kylpastan på kylaren istället, eftersom heatpipes och liknande kan påverka var pastan gör mest nytta?

Flyfisherman
Medlem

Jag rekommenderar att titta på exempel från Arctic Silver (helt oavsett vilken kylpasta man använder), det är beroende på vilken typ av processor man har – om man skall göra en vertikal linje eller en horisontell linje eller en rund klick mitt på. Det beror på hur processor-chippet under processorns kylplatta ser ut och är orienterad. Och om man gör en linje skall den inte sträcka sig ända ut till kanterna, ja klicka på fabrikat och processormodell, sedan på länken till instruktionen under ”Application Method”: http://www.arcticsilver.com/methods.html Och titta på bilderna och lägg särskilt märke till hur processorn är orienterad i… Läs hela »

Wowser
Gäst
Wowser

Mer eller mindre snott av LTT rakt av.

Flyfisherman
Medlem

Det viktiga är att kylpastan appliceras i ett väldigt tunt lager när det sedan pressas samman, eftersom det är dom mycket små luftspalterna som bildas pga. ojämnheterna mellan processorns kylplatta och motsvarande yta på kylaren som skall fyllas med kylpasta. Så man kan till viss del få omvänd effekt av att ha för mycket kylpasta, eftersom den har ganska dåliga termiska egenskaper att leda värme, sämre än ren metall.[u]Men avsevärt bättre än luft.[/u] Egentligen skulle den inte ens heta kylpasta, utan värmepasta eller värmeledande pasta – det är värme som avleds och inte kyla. På engelska heter det mer korrekt… Läs hela »

Prälle
Gäst
Prälle

Hädare, kylpastan ska spridas i ett BIBELTUNT lager!!! De som inte GÖR DETTA KOMMER BRINNA I GHENNA!!!1!

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”The Mutt”][quote name=”An”]Jag känner en hel del som aldrig använder kylpasta och det har fungerat perfekt. Tror möjligtvis att det kan göra någon grad hit eller dit.[/quote]Förmodligen använder de org kylare också och då är pastan förapplicerad på kylaren. Annars så skiljer det garanterat mer än ett par grader mer som 10-15 i idle och för mycket under load…[/quote] Om du LAP:ar din CPU riktigt bra så kan faktiskt kylpasta försämra värmeöverföringen. Nu vet jag inte om det var detta som An var ute efter men för några år sedan gjorde jag själv tester med detta som var smått… Läs hela »

jonkenponken
Medlem
jonkenponken

Har alltid smetat ut pastan med fingret. Detta efter att ha tvättat av fingret med T-röd först. Vill ju inte smeta in eventuellt fett i pastan.

Fråga om ”rak linje”. Går inte kärnan åt andra hållet än strängen pasta?

Fritzl
Gäst
Fritzl