Snart är det slut på frustrerande kompabilitetsproblem och irriterande USB-installationer. Med framtidens USB-kontakt, USB Type-C, kommer alla produkter – mobila som stationära – använda sig av samma smidiga kabel där ingen ände är fel och det tillåts högre hastigheter än någonsin tidigare.

Trots ett ganska intetsägande och tråkigt namn är USB Type-C verkligen ett stort steg framåt för USB-gränssnittet. Den nya USB-kontakten och dess tillhörande kabel kommer att lösa många av de problem man upplever med dagens USB-produkter. Först och främst är kontakten betydligt mindre än den traditionella standard-A-kontakten som vi hittar i datorer och på moderkort. Storleksmässigt är Type-C i paritet med micro-USB-kontakten som idag används på mobiltelefoner och andra mindre USB-enheter.

Till skillnad mot micro-USB är däremot Type-C en universal kontakt där det inte finns ett ”upp” eller ”ner” utan du kan trycka in kontakten på vilket håll du vill. Med en Type-C kontakt på både stationära och mobila produkter går det likaså att använda sig av Type-C kontakter i båda ändarna av kabeln för att göra våra USB-kablar närmast helt universala.

Klarar 10 gigabit per sekund och 100 watt

Den nya Type-C kontakten är även specificerad att klara betydligt högre datahastigheter och strömstyrkor än dagens USB-kontakter. Hastigheter på upp till 10 gigabit per sekund samt USB-ström på upp till 100 watt ska inte vara några problem när USB 3.1-standarden börjar dyka upp i produkter.
usb-port-type-c

Nu meddelar USB 3.0 Promoter Group att man fastställt specifikationen för USB Type-C och att denna nu först vidare till USB Implementers Forum för att spika certifiering och få tillverkare världen över att börja använda den nya standarden.

”This next generation of USB technology opens the door for the invention of an entirely new, super thin class of devices that consumers haven’t even seen yet, The USB Type-C connector, combined with high-performance data and power, is the ideal single-cable solution for all devices now and into the future.” säger bland annat Alex Peleg, vice president, Platform Engineering Group, Intel Corporation.

Tyvärr är Type-C kontakter inte bakåtkompatibla med varken traditionella USB-kontakter eller micro-USB men för detta ändamål har man utvecklat enkla adaptrar för att använda Type-C kablar även med dagens USB-produkter.


Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
drakbaneEn annan Korven-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

På tiden! Nu måste vi bara byta ut alla anslutningar som vi redan har gah..

Medlem
Arne Berg

frågan är bara hur hållbarheten blir om det blir som en Iphone kontakt som går sönder hela tiden, men en får se.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag ser fram emot att kunna ladda min laptop med samma kablar som jag laddar telefonen eller surfplattan! Länge leve nya USB kontakten!

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Det här har jag väntat på i sommar… äntligen! Nu är bara frågan hur lång tid det dröjer innan det når ut på marknaden. Jag hoppas till Skylake, vilket inte borde vara omöjligt, även om det är optimistiskt.

drakbane
Gäst
drakbane

Och att man kan vända den upp o ner och sätta i den ändå!

drakbane
Gäst
drakbane