Den svenska musiktjänsten Spotify har tagit Europa med storm de senaste åren och nyligen stod företagets grundare Daniel Ek bredvid Microsofts vd Steve Ballmer och presenterade ett nytt samarbete mot mobila lösningar. Men tjänstens satsning på den amerikanska marknaden får hårt motstånd – Apple.

Apple som närmast äger den amerikanska musikmarknaden med sin iTunes Music Store har insett riskerna med att tampas sida vid sida med en musiktjänst som Spotify där användare kan njuta av sin favoritmusik genom en relativt låg månadskostnad, eller för den delen helt gratis om man inte har några problem med reklamavbrott och något sämre funktionalitet. Där Apple tar mellan 7-12 kronor per låt kostar ett obegränsat streamingkonto hos Spotify 99 kronor i månaden med miljontals låter till förfogande.

Spotify har redan missat två lanseringsdatum för sin tjänst i USA och problemet är företagets svårigheter att vinna musikbolagens gunst. Spotify får helt enkelt inte till avtal där man kan erbjuda musik från merparten av de stora bolagen, något som är ytterst viktigt för en lyckad lansering.

Nu visar det sig – kanske inte helt oväntat – att Apple arbetar aktivt för att bevisa för amerikanska musikbolag att man borde akta sig för Spotify, då streamingtjänsten kan komma att skada de få onlinebaserade musikbutiker som verkligen visat sig lönsamma, påpassligt nog Apple iTunes Music Store och Amazon.

In meetings in Los Angeles recently, Apple executives told their music industry counterparts that they had serious doubts about whether Spotify’s business model could ever generate significant revenues or profits, according to two sources with knowledge of the discussions.

Apple talar till musikbolagens plånböcker och har redan fått flera stora bolag att tveka över den reklambaserade lösning som Spotify erbjuder, samtidigt som man arbetar på en egen molntjänst där iTunes-användare ska kunna lagra sin köpta musik online för att kunna komma åt den överallt. Musikbolagen vill få försäkringar från Spotify innan man skriver på några avtal – försäkringar som i stora belopp i handen innan tjänsten ens drar igång.

Samtidigt sägs Google ha en egen musiktjänst på väg och Spotifys vägar in på den amerikanska marknaden blir allt färre och svårforcerade. Vi håller dock en extra tumme för det svenskbaserade företaget som trots allt lyckats tidigare där andra gått bet.

Källa: CNET

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Martin LLaglordenthisbaronatomTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

iTunes, drmskadat gods. Spotifo, uselt utbud. Skivbolag, otroligt giriga.

Samtidigt tjänar många musiker stora pengar på att arbeta, dvs spela live så riktiga musiker tjänar sina pengar men skivbolagen som lever på artister (dom som verkligen lever på andras kreativitet) ser sina inkomster gå upp i rök och försöker med alla medel behålla sina inkomster.

Gör som jag, gå på konserter och skall du köpa gör det från artisten själv.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Man kan väl köpa icke-dramskadat gods på itunes numera? Inte för jag nånsin skulle använda det för att köpa nåt. Det fuckade upp min dvdbrännare genom att lägga in nåt mellanlager i drivrutinsstacken. Tog många felbrända skivor innan jag upptäckte den jäveln… Jag tror att vi ser en ”convergence” mellan fri musik/radio/mtv/sportify å enda sidan och köpta cdskivor/fysiska affärer/itunes å andra sidan. Det lär bli en ”clash” där det växer samman. Att Spotify är bättre, lättare och framförallt billigare än iTunes för oss konsumenter är det väl inga som säger emot, men när brydde sig musik-”maffian” om konsumenter? (De kommer… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Om man ser till vad du kan lyssna på via dom kommersiella radiokanalerna så har säkert Spotify ett bra utbud men det är inte riktigt det jag söker och när man vet att artisterna får extremt lite från Spotify… nej. Men för det stora flertalet som har det istället för radio är det säkert bra även om det finns grymt många bra radiostationer på nätet där du kan lyssna på annan musik. Rekommenderar verkligen Digital Imported om man gillar elektronisk musik i olika former. Men skall jag verkligen lyssna via datorn då blir det egenhändigt rippat i flac. Kör med… Läs hela »

baronatom
Gäst
baronatom

Håller helt med dig Laglorden. Att skylla på ”piraterna” börjar bli väldigt dammigt. Är övertygad om att många piratkopierar (musik i det här fallet) i rent missnöje för att musikbolagen har misslyckats med att tillgodose fräscha och moderna behov såsom digital distribution till rätt pris. Många gamla ”pirater” har säkert gått över till Spotify för det är enklare och snabbare än fildelning, och kan därför tänka sig att betala den rimliga månads/årskostnaden för att det är bekvämt och fungerar. Om man är OK med utbudet dvs. Tempel, jag lyssnar mycket på di.fm via mobilen och jag kan tycka att man… Läs hela »

this
Medlem
this

skivbolagen måste acceptera en lägre inkomst om spotify ska fungera som tjänst i USA. Men man kanske kan erbjuda sin premium tjänst ändå, för det är ju en stor skillnad att betala 99 kronor i måndaden och att betala 15 kronor per låt. Med tanke på hur mycket olika låtar man lyssnar på dagligen..

Martin L
Medlem

[quote name=”baronatom”]Håller helt med dig Laglorden. Att skylla på ”piraterna” börjar bli väldigt dammigt. Är övertygad om att många piratkopierar (musik i det här fallet) i rent missnöje för att musikbolagen har misslyckats med att tillgodose fräscha och moderna behov såsom digital distribution till rätt pris..[/quote]
Det gör det väl inte OK? ”Jag är missnöjd med din tjänst så jag stjäl den istället” – lite tunt tycker jag.

För övrigt är väl all musik på iTunes DRM-fri nuförtiden!

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”Martin L”]
Det gör det väl inte OK? ”Jag är missnöjd med din tjänst så jag stjäl den istället” – lite tunt tycker jag.[/quote]
Det är väl snarare ”Du ger mig inte det jag vill ha, eller den tjänst du erbjuder är så dålig, så jag gör det bättre själv istället”. Typ nån som bara erbjuder soppa med arsenik i och blir sur för att folk hellre lagar soppa hemma istället.

Stjäla är det hursomhelst inte. (Om det är nåt brott så är det upphovsrättsbrott).

Martin L
Medlem

[quote name=”Laglorden”][quote name=”Martin L”]Det gör det väl inte OK? ”Jag är missnöjd med din tjänst så jag stjäl den istället” – lite tunt tycker jag.[/quote]Det är väl snarare ”Du ger mig inte det jag vill ha, eller den tjänst du erbjuder är så dålig, så jag gör det bättre själv istället”. Typ nån som bara erbjuder soppa med arsenik i och blir sur för att folk hellre lagar soppa hemma istället. Stjäla är det hursomhelst inte. (Om det är nåt brott så är det upphovsrättsbrott).[/quote]Ooj det kändes som en väldigt dålig jämförelse tycker jag. ”Gör det själv” i det här… Läs hela »