Apple sägs enligt nya rykten ha planer på att slopa sitt samarbete med grafikkortstillverkaren NVIDIA när det gäller att förse sina 13-tums MacBook datorer med grafikkretsar. Grafikkraften kommer istället Intel stå för genom den inbyggda grafikdelen i deras nya Sandy Bridge-processorer, som visat lovande prestanda.

Intel har under lång tid varit förstahandsvalet när det gällt processorplattformen i Apples produkter. Men halvledarjättens integrerade grafiklösningar har aldrig hållt måttet enligt Apple. Med Sandy Bridge där grafikdelen för första gången delar kisel med CPU har Intel fått ordentlig fart på sina grafikkretsar något som nu gör att NVIDIA – som idag förser Apple med mobila grafikkretsar – hänger löst.

Sandy Bridge saknar idag stöd för OpenCL, något som varit en ordentlig bromskloss för just Apple. Men nu uppges Intel förklarat för Apple att man kommer att stöda OpenCL till viss del, något som tillsammans med betydligt högre prestanda öppnat nya dörrar. Intels inbyggda grafikdel kan inte stödja OpenCL i sig, men det talas om en hybridteknik där Intels CPU-del hjälper till med OpenCL-beräkningar, något som ska ge tillräckligt god prestanda för att Apple ska vara nöjda.

mac13
MacBook Pro 13-tum kanske blir utan NVIDIA-komponenter nästa år.

Om uppgifterna stämmer är det troligast att Apple satsar på Intels inbyggda grafik i sina mindre bärbara datorer till en början. En given kandidat är Apples 13-tums modeller av MacBook och MacBook Pro som än idag dras med Intels Core 2 Duo-processor och en NVIDIA GeForce 320M GPU. Intel Sandy Bridge ska med samma strömförbrukning ge anmärkningsvärt högre CPU-prestandan, samtidigt som den inbyggda grafikdelen är kapabel att ge åtminstone likvärdig prestanda som NVIDIA GeForce 320M.

Hur det ser ut för de större modellerna i Apples MacBook-program är mer oklart då dessa både har utrymme och batterikraft för att hysa kraftfullare externa grafikkretsar. Men om uppgifterna stämmer börjar NVIDIA:s potentiella marknad krympa på allvar under nästa år – precis som väntat.

Källa: Ars Technica

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
donnie
donnie
13 Årtal sedan

Var det inte snack ett tag om att Apple skulle använda AMD’s grafikkort eller va det bara rykten kanske?

Swedish Berserk
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Nvidia Tegra 2 i nästa iPad istället?