En italiensk myndighet har nu fastställt att Apple och även Samsung sänker prestandan hos äldre smartphones genom mjukvaruuppdateringar och ger den koreanska tillverkaren en bot på 5 miljoner euro.

Under slutet av år 2017 skapade Apple stora rubriker när företaget medgett att det medvetet genom mjukvaruuppdateringar sänkt prestandan hos äldre iPhone-modeller. Apple förklarade dock denna ”funktion” genom att förklara hur litiumjon-batterier degraderas med tiden och tappar sin maximala kraft. Således sänkte Apple klockfrekvenserna hos äldre telefoners processorkretsar för att förhindra att användare upplever telefoner som stänger av sig utan förvarning under belastning. Detta då batterierna inte klarar av att leverera den ström som krävs.

Debaclet kring Apple är något som företagets rival Samsung tog till vara på och menade att det var en strategi som den koreanska tillverkaren aldrig skulle ta till. Dock säger sig italienska myndigheter nu ha bevisat motsatsen och delat ut en bot på fem miljoner euro till Samsung.

Enligt den italienska myndigheten som ställde in sig sikte på Samsung samtidigt som undersökningen av Apples produkter inleddes menar nu att även den koreanska tillverkaren sänker prestandan hos äldre modeller. Utredningen som genomförts ska ha visat att äldre Samsung-smartphones visat markant försämrad prestanda efter vissa mjukvaruuppdateringar från tillverkaren.

Samsung Galaxy S10

Den italienska myndigheten menar även att varken Apple eller Samsung delat med sig av tillräcklig information angående uppdateringarnas inverkar på smartphonemodellerna. Inte heller ska någon valmöjlighet att återställa telefonerna till sin originalprestanda ha funnits tillgänglig. Den summa som Apple måste betala överstiger Samsungs med 100 procent då företaget ska ha misslyckats med att förmedla tillräcklig information till sina användare om litiumjonbatteriernas livscyklar samt hur dessa kan ersättas.

Samsung ska enligt Reuters inte haft några misstankar mot sig angående sina mjukvaruuppdateringar. Dock ska klagomål från användare av Galaxy Note 4 som lanserades år 2014 har lett till att en undersökning inletts även mot Samsung.

Reuters rapporterar även att Samsung ska ha gett ett officiellt utlåtande angående den italienska myndighetens fynd. Samsung nekar att företaget medvetet påverkar smartphonemodellers prestanda och att varje mjukvaruuppdatering från företaget är utvecklad för att ge användare en optimal upplevelse.

Den koreanska tillverkaren kommer att överklaga beslutet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Poontus Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Wargreymon

Varför behöver Samsung sänka prestandan när en S7 Edge jag testade laggade direkt ur kartong första gången man startade upp telefonen? Vad gör det då efter uppdatering?

Vet inte om det blivit bättre, men finns andra märken som inte behöver leva på att de är stora, populära och gör massor med reklam.

Poontus
Medlem
Poontus

men har dom bevisat att Samsung sänkte hastigheten?
jag har hat Note 4, och ja den blev seg som sirap, jag ville slänga in den i väggen många gånger.
men jag misstänker snarare att det beror på dåligt optimerade uppdateringar än att Samsung medvetet skulle ha sänkt hastigheten. Med en fabriksåterställning blev den snabb igen.