Under kvällens presskonferens avslöjade Apple till sist en uppföljare till den snart ett och ett halvt år gamla Ipad Air 2, i form av en mindre variant av Ipad Pro – med fyra högtalare, stöd för aktiv penna och upp till 256 gigabyte lagring.

I linje med tidigare rykten har Apple avtäckt en mindre version av sin surfplatta Ipad Pro, den här gången i samma 9,7-tumsformat som det tidigare flaggskeppet Ipad Air 2. Skärmen i fråga ska dock ha uppgraderats med en fabrikskalibrering för mer korrekta färger, en mindre reflektiv skärmyta och sensorer som känner av både intensitet och temperatur på omgivningsljuset. På så sätt ska surfplattan automatiskt kunna reglera både ljusstyrka och färger för att bli mer skonsam mot ögonen när du läser. Upplösningen (2 732 x 2 048) är dock oförändrad från Ipad Air 2.

På baksidan sitter en uppdaterad kamera med 12 megapixlar, och för första gången på en Ipad-modell finns det även en inbyggd blixt (vilket kan tyckas vara på tiden).

Innanför skalet sitter samma A9X-processor som introducerades med 12,9-tumsmodellen av Ipad Pro, och den mindre modellen ärver även samma uppsättning av fyra högtalare. Dessa kan växla dynamiskt så att du har korrekt stereoljud oavsett på vilket håll du använder surfplattan. Det finns även stöd för Apples aktiva penna, Apple Pencil – tyvärr har denna fortfarande inte uppdaterats med en inbyggd suddfunktion, och prislappen på cirka 1 100 kronor är oförändrad.

Priset börjar på 6 695 kronor för modellen med 32 gigabyte lagring och wifi, men dyrare modeller finns med 128 gigabyte eller, för första gången i en Ipad eller Iphone, 256 gigabyte lagring. Sistnämnda kostar 10 095 kronor med wifi eller 11 395 kronor med LTE.

De första leveranserna inleds mot slutet av månaden.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid