Apple väntas lansera sin andra generations surfplatta inom de närmaste månaderna och nu säger nya rykten att den Apple A5 SoC som ska ge iPad 2 sin beräkningskraft kommer att bli något utöver det vanliga. Apple sägs precis som väntat bygga sin A5-processor kring dubbla Cortex-A9 CPU-kärnor, där även dubbla GPU-kretsar ger stöd för 2048×1536 pixlars upplösning.

Apple sägs para sina kraftfulla ARM-baserade processorkärnor med grafikteknik från Imagination. Precis som i Apple A4 är det alltså en PowerVR-grafikkrets som får chansen att sträcka på benen, men denna gång är det inte bara en ny generations GPU utan även de är även flera till antalet.

Apple ska gå från dagens PowerVR SGX535 GPU till den senaste generationen PowerVR SGX545 som i sig erbjuder närmast dubbel prestanda. Men detta har inte varit tillräckligt för Apple som sägs valt en dubbelkärnig variant av grafikdelen som med namnet SGX545MP2 har ungefär fyra gånger så hög kapacitet som den grafikkrets vi hittar i iPhone 4 och iPad.

Genom sin kraftfulla dubbelkärniga CPU och de två grafikkretsarna ska Apple A5 göra det möjligt att strömma 1080p upplöst video från inte bara iPhone 5 och iPad 2, troligtvis även från nästa generations Apple TV-enhet.

Dubbla grafikkretsar öppnar för skärm med makalös 2048×1536 pixlars upplösning

Att Apple kommer att bjuda på betydligt tyngre beräkningskraft i sin nya Apple A5 SoC är knappast något oväntat eller ens överraskande men desto mer överraskade är vi av de allt fler uppgifter som pekar på att iPad 2 kommer med dubbelt så hög upplösning med inte mindre än 4 gånger så många pixlar. Ryktena om en Retina-display för iPad har gått varma de senaste månaderna men har nu intensifierats av läckta bakgrundsbilder från applikationen iBooks samt prislistningar för en skärmpanel märkt iPad 2. Även om en så pass högupplöst panel skulle betinga en ordentlig merkostnad, enligt uppgifter drygt 3 gånger så mycket som dagens iPad-panel, ska Apple A5 få muskler nog att driva en sådan upplösning.

ibooks

Om Apple menar allvar med att trycka in en 2048×1536 pixlars upplösning i en 9,7-tums surfplatta har man onekligen tagit tabletmarknaden till en ny nivå, en nivå vi tvivlar att någon kommer matcha rent skärmmässigt under året.

Apple A5 ska precis som Apple A4 utvecklas av företaget Intrinsity som köptes upp av Apple förra året. Tillsammans med Samsung som tillverkar Apples-processorer väntas A5 ta plats på marknaden bredvid storheter som NVIDIA Tegra 2, TI OMAP 4 och Samsungs egen Orion-krets.

I vanlig ordning är alla uppgifter bara rykten innan Apple slutligen lanserar sina nya produkter. Men rapporterna kring företagets produktlanseringar har blivit fler och ofta mer korrekta de senaste åren vilket bådar gott för nya kraftfulla iOS-produkter.

Källa: AppleInsider, MacRumors

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
haxxorking
haxxorking
13 Årtal sedan

Om detta stämmer så blir ja impad..De e svårt o hitta en 24″ skärm me den upplösningen..speciellt till ett humant pris. Och hur många lirar sina spel i den upplösningen? Även om man sitter me ett GF580…?

Spännande o se pris & batteritid på ett sånt monster…

/haXx

Danne980
Danne980
13 Årtal sedan

Är det inte så att iphone 4 har högre dpi iaf, varför skulle detta vara så omöjligt?

Det är kul att det kommer en sådan här upplösning till ipad, kul för de som köper den men OCKSÅ kul för att det sätter ribban och de andra aktörerna nu kommer följa ganska snart. Det snabbar på utvecklingen rejält.

Sen att man just dubblar upplösningen är ju lysande, det gör ju att appar som är gjorda för den tidigare ipad ser ut som de ska utan optimeringar.

haxxorking
haxxorking
13 Årtal sedan

[quote name=”Danne980″]Är det inte så att iphone 4 har högre dpi iaf, varför skulle detta vara så omöjligt? .[/quote] De e ingen som säger att de e omöjligt. Teknologiskt sett är det fullt möjligt. Och Sony skulle kunna släppa en eReader me böjbar eInk skärm i färg..Vad som får mig impad är dock om Apple lyckas få ut en produkt där man har en högkvalitativ 9.7″ panel på 2048×1536 OCH öser in mer processorkraft för o driva de hela o sen ändå lyckas sälja den till ett humant pris (mao. ungefär i nivå me dagens iPad) och med vettig batteritid.… Läs hela »

Swedish Berserk
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Batteritid? Första iPad är känd för sin långa drifttid. Känns som det blir svårt att hålla drifttid på 10 timmar med denna om ryktena stämmer.

Blir intressant att se om Apple kan fortsätta vara marknadsledande bland Tablets efter Google Android 3.0 Honeycomb och efter andra företags Tablets som kommer blanda sig i denna marknaden.

Kul när konkurrensen ökar!

Poontus
Poontus
13 Årtal sedan

denna kommer i alla fall vara värd sitt höga pris till skillnad från mycket annat som Apple har släppt.
en kollega visade sin iPad, jag reagerade starkt på den dåliga upplösningen samt att den var långsam.
det känns som att det är lite gör om gör rätt med den här