Google har kommit långt med sitt mobila operativsystem Android och när vi nu bjuds på nya siffror om fördelningen av de mobila plattformarna är det en robot som dominerar i Europa. Över 70 procent av alla smartphones har här Android som operativsystem, att jämföra med Apple Ios på 17,8 procent.

Apple har fortfarande ett starkt fäste på smartphonemarknaden med sin Iphone och operativsystemet Ios. Tiden då företaget närmast ägde marknaden är dock förbi och istället är det nu konkurrenten Google som med sina många partners och breda utbud av telefoner tagit täten.

jellybean2

Enligt en undersökning av Kantar Worldpanel Comtech är Androids fäste som starkast i Europa där marknadsandelen sägs vara imponerande 70,4 procent. Vilket ger Google ett rejält försprång på Ios med sina 17,8 procent, eller för den delen Windows Phone med 6,8 procents marknadsandel.

Bryter man ned siffrorna ser man att en viss koreansk tillverkare är otvivelaktig vågmästare. Samsung säljer ungefär hälften av alla Android-telefoner i Europa och kan på egen hand utmanövrera de övriga mobilplattformarna. Intressant är att Sony börjar ses som en ny tuff konkurrent till Samsung där företaget med sin prisbelönta Xperia Z-modell plockat marknadsandelar, särskilt i Storbritannien där 38 procent av alla Xperia Z-ägare bytt från Samsung-telefoner, oftast Galaxy S2.

Kikar vi över atlanten och på den amerikanska marknaden har Apple ett fortsatt starkt fäste där marknadsandelen för Ios ligger på 41,9 procent medan Android får nöja sig med 52 procents marknadandel. Windows Phone fortsätter att växa snabbast men kommer än så länge bara upp i 4,6 procents markandsandel.


Relaterade artiklar:

 

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Andreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Det ironiska är att företag ändå för det mesta släpper istappar före Android. När ska företagen lära sig att Android är det nya heta!

Andreas G
Medlem

[quote name=”WIRN”]Det ironiska är att företag ändå för det mesta släpper istappar före Android. När ska företagen lära sig att Android är det nya heta![/quote]

istappar = Ios-appar? 😮

Medlem
Valentin Bockarovski

[quote name=”WIRN”]Det ironiska är att företag ändå för det mesta släpper istappar före Android. När ska företagen lära sig att Android är det nya heta![/quote]

Tyvärr så ser man oftast marknadsandelssiffror från USA och där råder det inte samma fördelning. Att det sedan är dessa siffror som sprids av Apple är ju bara en typ av marknadsförning.