Small preview image

AMD har på ganska kort tid lanserat en trio av nya styrkretsar och tillsammans med sin Phenom II X6-serie av processorer är intresset för tillverkarens plattformar större än på länge. Angenämnt för AMD men som samtidigt sägs fått nya problem, denna gången med tillgängligheten. AMD:s populära SB850 sydbrygga som för övrigt är den enda på marknaden med stöd för SATA 6,0 Gbps används på merparten av de nya moderkort som lanserats i AMD 8-serien, men nu sägs moderkortstillverkare fått vända sig till äldre kretsar för att fylla sina behov.Antalet tillverkade SB850 styrkretsar räcker inte för att täcka efterfrågan och anledningen sägs vara begränsad tillverkningskapacitet med TSMC:s 55nm process. Något som även sägs försena lanseringen av SB810, en billigare modell med något sämre RAID-funktionalitet.AMD SB850


Lösningen som flera moderkortstillverkare nu sägs vända sig till är att para de nya nordbryggorna med den äldre SB710 sydbryggan. Något som inte ger alls samma breda funktionalitet och framtidssäkerhet.


Representanter för AMD i norden har inte hört något om uppgifterna som publicerats på DigiTimes under dagen. Men vi förmodar att det i första hand handlar om budgetkort och är något som man ganska enkelt ska hitta i specifikationerna. Att köpa ett nytt AMD-moderkort utan SB850 sydbryggan är i vår mening inte att rekommendera.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid