Llano blir den första applikationsprocessorn (APU) från AMD som riktar in sig på mellanklassmarknaden. Med upp till 4 st. Phenom II-baserade CPU-kärnor och en inbyggd DirectX 11 grafikkrets ska den nya Fusion A-serien av processorer ta upp kampen på Intels nya arkitekturer, där AMD redan hittat användningsområden som passar APU-kretsarna bättre.

Processortillverkaren har publicerat en jämförande video på Youtube där vi i ena ringhörnan ser ett Llano APU-baserat system och i andra ringhörnan ett Sandy Bridge-baserat system från Intel. I ett blogginlägg förklarar AMD sin strategi med AMD Llano APU där man säger sig identifierat x86-plattformen och PC-datorers prestandakrav, något som legat till grund för utvecklingen av deras nya APU-arkitektur.

AMD menar att själva CPU-prestandan idag redan är tillräckligt hög för att användare inte ska märka någon skillnad vid vanliga användningsområden och att man istället för fokusera mer på kretsarnas grafiska kvalitéer.

”Our CPUs are not x86 slouches, but our goal is not to achieve x86 benchmark supremacy because it just doesn’t matter.  x86 performance no longer determines a consumer’s overall experience with their computer. The ability to handle graphics and video are much more critical,” skriver Godfrey Cheng från AMD

I den nyligen publicerade videojämförelsen satsar AMD som väntat på att lyfta fram fördelarna i sin Llano APU där man fokuserar på just de inbyggda grafikkretsarna för 3D-grafik och videouppspelning. Enligt AMD:s videojämförelse ska en AMD Llano A8-3510MX APU ge betydligt bättre prestanda än Intels Core i7-2630QM CPU, samtidigt som strömförbrukningen faktiskt är lägre på det AMD-baserade systemet.

Hur AMD Llano står sig mot motsvarande Intel-processorer när den lanseras kommer vi givetvis ta reda på, men inte helt oväntat verkar AMD vara på rätt väg när det gäller den inbyggda grafikdelen åtminstone.

9
Leave a Reply

avatar
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
FadderullanJacob HugossonSwedish BerserkAnton KarmehedPeter Blom Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Intels grafik har alltid vara det sämsta med intels plattform. De har trots mycket företagskunder, bara levererat saker med prestanda Anno 1995. Okej GMA 4500HD var ett steg uppåt för intel, men grafik anno 2001 fungerar inte när konkurrenter sitter på kretsar som är från år 2010 klassen.

Peter Blom
Medlem

Yes, but can it run crysis?

Svensken
Medlem
Svensken

En annan intressant grej är att Llano ska kunna köras i Crossfire med ett diskret grafikkort. Den integrerade grafiken i Llano lär ligga allt mellan HD5500-HD5700 grafik av vad jag har läst. Så nog blir det intressant att följa detta. Sen lär den nog hota Intel rejält på den bärbara marknaden tack vare den kraftfulla grafiken.

Jacob Hugosson
Medlem

Det var väl inte länge sedan folk satt och spelade med HD3870 och 8800GT? 😉

Llano:s GPU kommer vara mer kompetent än dessa så jag ser ingen anledning till varför Llano inte skulle duga till spel, speciellt på en bärbar dator där upplösningen inte är så hög.

Fadderullan
Medlem
Fadderullan

Det var faktiskt en jävla idé att ställa in siktet på bättre inbyggd grafik, creeds till AMD måste ges för idén.
För det är ju som de tog upp, att man vid normal användning inte märker någon mega super skillnad på en vanlig quad och en i7 extreme, men att man märker skillnad bla ekonomiskt om man slipper köpa ett externt grafikkort.
Här tar dem nya områden i besittning på nya sätt 🙂

Tummen upp !

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Fadderullan”]Det var faktiskt en jävla idé att ställa in siktet på bättre inbyggd grafik, creeds till AMD måste ges för idén.
För det är ju som de tog upp, att man vid normal användning inte märker någon mega super skillnad på en vanlig quad och en i7 extreme, men att man märker skillnad bla ekonomiskt om man slipper köpa ett externt grafikkort.
Här tar dem nya områden i besittning på nya sätt 🙂

Tummen upp ![/quote]
Det här blogginlägget skulle du gilla 😉
http://blogs.amd.com/fusion/2011/03/01/exposing-the-phantom-x86-bottleneck/

Fadderullan
Medlem
Fadderullan

Smartidiot89;

Det var trevlig läsning, tackar för det 🙂
Jag tycker det låter vettigt att satsa på den inbyggda grafiken.
Skulle gissa på att det kommer sälja bra till bla företag världen runt som behöver bättre grafikbehandling, men ingen extrem grafik, för inte alltför stora pengar.
Kanske man skulle köpa sig och använda som htpc 🙂
Låter bra i mina öron, hoppas det är lika bra som det låter. Hoppas vi får se lite tester här senare