Zacate blir toppmodellen i AMD:s nya mobila plattform och ska med en strömförbrukning på 18 watt vara en direkt konkurrent till strömsnåla IntelCore-processorer på den mobila marknaden. När AMD visade upp sin nya Zacate krets vid sidan av IDF 2010 var det med ungefär dubbel prestanda jämfört med Intels motsvarighet.

AMD visade upp en testplattform med Zacate som testades i spelet City of Heroes samt Internet Explorer 9 där bildfrekvensen låg på ungefär det dubbla mot en motsvarande bärbar dator med Intel Core i5 CPU. Båda processorerna använde sina integrerade grafikdelar och visar att den integrerade grafikdelen i Zacate är upp till dubbelt så snabb i grafiskt krävande tester.

Tyvärr avslöjade inte AMD fler detaljer kring vilka klockfrekvenser Zacate arbetade vid, eller för den delen vilken mobil Core i5-processor man använde sig av. Men Vi skulle förmoda att man valt en Arrandale Core i5-5xxUM modell som likt Zacate har en strömförbrukning på maximalt 18 watt. Samtidigt ska vi vara på det klara med att AMD gjorde alla testerna och de fortfarande ska tas med en nypa salt.

zacatedemo
AMD:s Zacate testplattform (Bildkälla: Anandtech)

Hur CPU-prestandan står sig är svårare att sia om. Samtidigt som vi onekligen ser fram emot prestandanjämförelsen, Ontario vs. Atom, som borde vara en bra värdemätare för AMD:s del.

Under första kvartalet 2011 kommer de första Zacate och Ontario-systemen att börja säljas och AMD lovade även batteritider på upp över 8 timmar i vissa system, något som ger en indikation på att Ontario-netbooks blir betydligt effektivare än dagens AMD-motsvarigheter, men samtidigt verkar dra lite mer ström än Intel Atom.

Källa: Anandtech, Netbooknews

Annons

4
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedLaglordenSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ska bli spännande att följa detta. Om nu Zacate är såhär kraftfull kan man bara drömma om prestandan i Liano.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Eh, hmm, ja, vilken cpu använde de? och var det så att de använde en cpu med integrerad grafik-krets eller körde de nån crappy integrerad grafik à la GMA 950? (alltså inte integrerad på cpun utan i chipsettet). Körde de båda maskinerna på på nät eller intels på batteri? osv osv… Detta säger typ ingenting 🙂 men det är knappast väntat och säger nog lika lite om Intel skulle göra motsvarande test ”titta, vad bra vi är”. Bara det att Intel inte brukar sänka sig till den nivån och börja visa andra (= AMDs) tillverkares cpuer. De typ bara ignorerar… Läs hela »