AMD har tagit bladet från munnen och diskuterat sin nya processorarkitektur Zen som lanseras nästa år. Målet är att på allvar kunna ta upp kampen mot Intel i entusiastsegmentet igen, med uppåt 40 procent fler instruktioner på samma klockfrekvens, och en gemensam sockel för både APU:er och CPU:er.

Under dagen har AMD släppt en hel del ny intressant information för nästan hela sitt produktsortiment, där de två nyheter som fått oss att spetsa öronen lite extra har handlat om de nya grafikkretsarna ur R9 300-serien och den nya CPU-arkitekturen Zen. Merparten av de tekniska detaljerna hos den nya processorfamiljen är fortfarande inte offentliggjorda, men vi har fått en något bättre uppfattning av vad vi har att vänta oss.

APU och CPU till samma sockel

Istället för att fortsätta med en fragmenterad plattform där APU-kretsar har en sockel och kraftfullare CPU:er ur FX-serien har en sockel så kommer AMD Zen röra sig tillbaka till en modell där processorer ur alla prestandaklasser kan användas med samma sockel. Mer specifikt kommer Zen föra med sig sockel AM4, där samma moderkort kommer kunna användas för både den nya FX-serien och sjunde generationens APU:er ur A-serien. Precis som tidigare kommer skillnaden mellan de två serierna vara att FX-serien för med sig fler kärnor medan A-serien för med sig en inbyggd grafikkrets.

Som arkitektur menar AMD att Zen kommer kunna hantera uppåt 40 procent fler instruktioner per klockcykel än den senaste arkitekturen, Excavator. Det innebär 40 procent högre prestanda vid samma klockfrekvens, förutsatt att programmet som körs är tillräckligt optimerat. Därtill kommer Zen få stöd för tekniker som SMT, eller Simultaneous Multithreading, snabbare cacheminne med kortare svarstid och högre bandbredd, samt både DDR3- och DDR4-minne.

Medan AMD inte avslöjat exakt vilken tillverkningsteknik som kommer att användas pekar det mesta mot att ansvaret landar på Globalfoundries och deras 14 nanometer FinFET-teknik. AMD bekräftade just användandet av FinFET teknik men inte exakt transistorstorlek.

Mer information om Zen och den kringliggande plattformen förväntas dyka upp under de kommande månaderna, med en skarp lansering nästa år. Därtill kan vi räkna med att få se en uppföljare, än så länge kallad Zen+, lanseras under 2017.

Källa: Techpowerup


Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Per Lunqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

Tror det när jag ser det och den tragiska verkligheten är att de skulle fortfarande inte komma ikapp Intels IPC.
Ipcn på Intels I5or kommer vara ca den dubbla mot bulldozer, när Zen väl släpps.