Small preview image


AMD kommer inom några veckor att lansera sina sexkärniga Phenom II X6 processorer och förutom att det är tillverkarens första hexacore-processorer för konsumentmarknaden har man även en annan nyhet i bagaget. De första Phenom II-processorerna med stöd för automatisk överklockning av individuella kärnor. Tekniken kallar AMD Turbo CORE och man har nu gett mer information om hur tekniken fungerar och vad vi kan vänta oss för prestandaökningar.



AMD Turbo CORE är inte lika avancerat som Intels motsvarande Turbo Boost teknik. Anledningen är ganska enkel, Intel har byggt in sin Turbo-teknik i själva Nehalem-arkitekturen medan AMD mer eller mindre byggt på sin Turbo CORE teknik på en redan existerande arkitektur.


AMD kan inte styra individuella transistorportar som Intel och även om man av denna anledning aldrig kan stänga av en kärna helt har Turbo CORE fina potential. Tekniken har ett av och ett på läge. Turbo CORE kickar in om färre än tre processorkärnor används aktivt av systemet, används fyra eller fler arbetar processorn i sin originalklockfrekvens. Allt sker helt automatiskt och utan några speciella drivrutiner eller mjukvara.


Turbo CORE fungerar på så sätt att de vilande kärnorna klockas ner med 800MHz medan de aktiva (maximalt 3 stycken) ökar sin klockfrekvens med upp till 500MHz. Detta med hjälp av en mindre ökning i spänning (påverkar alla kärnor).



Strömförbrukningen ska fortfarande vara inom processorernas specifikationer och att en sexkärnig Phenom II CPU kan hålla sig under 125W är faktiskt lite imponerande med tanke på vad dagens fyrkärniga Phenom II processorer drar.


Hur väl Turbo CORE fungerar i praktiken hoppas vi få se inom kort, men på papper ser det i alla fall ut som en vettig lösning i väntan på AMDs nya processorarkitekturer.













































CPU Klock. Max Turbo ( 3 kärnor) L3 Cache TDP Lansering
PII X6 1090T 3.2GHz 3.6GHz 6MB 125W Q2
PII X6 1075T 3.0GHz 3.5GHz 6MB 125W Q3
PII X6 1055T 2.8GHz 3.3GHz 6MB 125W/95W Q2
PII X6 1035T 2.6GHz 3.1GHz 6MB 95W Q2
PII X4 960T 3.0GHz 3.4GHz 6MB 95W Q2


Källa: AMD, Anandtech

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments