AMD har inte direkt det bästa slagläget på grafikkortsmarknaden idag men det betyder inte att det röda lägret tappat tron på sig själva eller för den delen imponeras av konkurrenten Nvidia. I en intervju passar nu AMD på att såga Nvidias nykomling GTX 960 vid fotknölarna för bristfällig prestanda – redan innan kortet lanserats.

Nvidia kommer som bekant lansera en tredje grafikkortsmodell i sin Geforce GTX 900-familj den 22 januari och stampar bakom kulisserna gör Geforce GTX 960 med sikte på mellanklassmarknaden. Tidiga prestandasiffror och rykten kring grafikkortets specifikationer har gjort gällande att Nvidia satsar på ett ytterst energisnålt grafikkort där man bland annat dragit åt svångrämmen när det gäller minnesbandbredden.

Geforce GTX 960 har utrustats med en förhållandevis smal minnesbuss på 128-bit och har i läckta prestandatester visat sig få svårt när upplösningarna ökar. Något nu representanter från AMD passat på att utnyttja.

I en intervju med tyska tekniktidningen Computerbase.de ska AMD levererat en rejäl sågning med sikte på Nvidias nya mellanklasskort och målet är specifikt grafikkortets smala minnesbuss.

”Om 2 gigabyte grafikminne och en budgetinriktad minnesbuss på 128-bit låter föga tilltalande är det för att det just är otilltalande. Bättre produkter i denna prisklass finns redan på marknaden idag och är tillgängliga från AMD,” säger representanter för AMD till Computerbase.de

AMD pekar samtidigt på hur deras eget mellanklasskort Radeon R9 280 erbjuder en minnesbuss på 256-bit och enligt tillverkaren även ska vara kapabel att nå spelbar prestanda med 4K-upplösning i många av dagens mest populära spel som Dota 2, CS:GO, LoL med flera. Men även vara bättre på att hantera 1080p-upplösning med MSAA-kantutjämning och bättre texturfiltrering.

NVIDIA-GeForce-GTX-960-specificatins

Man levererade samtidigt inga siffror eller prestandajämförelser för att befästa att detta var något AMD var ensamma om att mäkta med i prisklassen runt 2 000 kronor men menade att detta skulle bli en övermäktig uppgift för Nvidias nya grafikkort.

Exakt vem som uttalat sig till Computerbase.de är ännu oklart och även så hur Nvidia reagerat på konkurrentens frispråkighet. Det gröna lägret har ännu inte officiellt bekräftat lanseringen av Geforce GTX 960 men vi lär få se mer av både kortet och dess prestanda inom några få dagar. Om det då står rött eller grönt i toppen på mellanklassmarknaden återstår att se.

Källa: Computerbase

Relaterade artiklar:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
OldvikingschoolZekeVarg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ZekeVarg
Gäst
ZekeVarg

svångrämmen är nog inte rätt svångremmen heter det väl 🙂

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Till skillnad från AMD så ser Nvidia ut att komma ut en bra bit tidigare med sin nya serie, detta är kunder de förlorar.