AMD SAM eller Smart Access Memory marknadsfördes till en början som en egenskap för 500-seriens moderkort. Nu verkar det dock som att tekniken även kommer hitta sin väg till 400-seriens moderkort.

När AMD avtäckte Zen 3-baserade Ryzen 5000-serien av processorer introducerades även tekniken Smart Access Memory (SAM). AMD SAM låter en Ryzen 5000-processor komma åt ett RX 6000-grafikkorts fulla minnesbank för ökad prestanda. Enligt AMD:s egna siffror ska tekniken kunna erbjuda användare upp till elva procent högre prestanda i spel.

Smart Access Memory kommer dock med ett par krav på vad för hårdvara som behövs för att tekniken ska kunna användas. Dessa inkluderar som tidigare nämnt en processor ur Ryzen 5000-serien samt ett grafikkort ur Radeon RX 6000-serien. Dessa två måste även huseras på ett moderkort som utrustats med en styrkrets ur AMD:s 500-serie.

Nu hävdar den tyska Youtube-kanalen ”RawiioliExtras” att den senaste uppsättningen BIOS med AGESA v2 1.1.0.0 lägger till stöd för tekniken även på 400-seriens moderkort. Detta efter att ett test med ett Radeon RX 6800 och en Ryzen 9 5950X utförts på ett moderkort i form av Asrock B450 Steel Legend.

Huruvida detta kommer att bli någon slags standard hos de äldre moderkorten återstår att se. Samtliga moderkortstillverkare behöver nödvändigtvis inte välja att inkludera denna funktion. Intressant är dock att tekniken ser ut att fungera tillsammans med styrkretsar som AMD inte inkluderade i sin presentation av AMD SAM.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid