AMD har trots ivriga förhoppningar från entusiaster och överklockare avstått från att lansera fyrkärniga processorer baserade på sin sexkärniga Thuban-krets. Men nu avslöjas det att så kallade Zosma-processorer börjat säljas i datorer från OEM-tillverkare, då med fyra kärnor och TurboCore-teknik.

TubroCore är en teknik som endast finns tillgänglig i AMD:s sexkärniga kretsar varför Zosma i själva verket är en sexkärnig CPU med två avstängda kärnor. Hewlett-Packard har nu börjat sälja desktopdatorer med två olika Phenom II X4-modeller som inte går att hitta på den vanliga konsumentmarknaden.

zosma

AMD Phenom II X4 840T (2,9 GHz) samt 960T (3,0 GHz) är båda fyrkärniga modeller med 2MB L2-cache, 6MB L3-cache samt stöd för TurboCore. Processorerna kan med sina Zosma-kretsar – åtminstone i teorin – låsa upp de två avslagna kärnorna. Vilket skulle göra processorerna till sexkärniga modeller, likt AMD Phenom II X6-serien.

Precis som med alla försök till upplåsning av processorkärnor finns det risk att man inte lyckas och i detta fallet kan ett större problem vara att helt enkelt få tag på processorerna som alltså inte hittat ut på vanliga butikshyllor ännu.

Varför AMD gör på detta sätter är inte helt klart. Men troligtvis vill man inte riskera att underminera sin försäljning av Phenom II X6-processorer genom att sälja upplåsningsbara Zosma-kretsar. Om man ändrar denna inställning återstår att se.

Källa: HP via CPU-World

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid