AMD:s fokus på processorserien Ryzen 6000 med kodnamnet Warhol sägs ha skiftats till andra produkter. Någon exakt anledning har inte förklarats men tillverkaren ska ha valt att fokusera på kommande Zen 4-baserade produktserier.

Veckan börjar med ett rykte som nyligen börjat spridas online. Enligt ”flera källor” ser det ut som att AMD kan ha lagt den planerade Ryzen 6000-serien på hyllan. Denna processorserie skulle bli en anhalt mellan dagens Zen 3-baserade Ryzen 5000-serie och den kommande Ryzen 7000-serien baserad på den framtida arkitekturen Zen 4.

Processorserien som nu sägs vara lagd på is har förväntats gå under kodnamnet Warhol. Ett namn som dykt upp i påstådda produktplaner som tidigare har cirkulerat på internet. Denna skulle bygga på 6 nm-tillverkningsprocess och vara ett slags mellanting mellan två arkitekturer. Likt AMD:s tidigare Ryzen 2000-serie som byggde på Zen+, en förfining av den första generationens Zen-arkitektur men som inte var en helt ny arkitektur i sig.

Innan det blir dags för arkitekturen Zen 4 att lanseras sägs det fortfarande komma en uppfräschning av nuvarande processorer. Dock inte i form av Warhol och en helt ny serie utan i form av Zen 3-baserade Ryzen 5000 XT-enheter.

Exakt varför AMD skulle ha lagt den potentiella processorserien på hyllan är fortsatt oklart. En förklaring skulle kunna vara den rådande kretsbristen och överbelastningen på TSMC. Något som kan ha fått AMD att hålla tillbaka lite för att vänta på att läget förbättras. Ett läge som då kan ha förbättrats närmare den tidpunkt då Zen 4 och ”Raphael” baserad på 5 nm-tillverkningsprocess färdigställts för massproduktion och lansering.

Dessa uppgifter är dock helt baserade på rykten och spekulationer. Således rekommenderas en rejäl nypa salt tillsammans med informationen. AMD:s partnertillverkare förväntas fortfarande avtäcka uppdaterade moderkort med styrkretsen X570S under maj månad. Något som skulle kunna gå hand i hand med avtäckandet av en uppfräschad processorserie. Även om denna just nu ryktas ha nått vägens ände redan innan sin lansering.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid