Radeon Fury X sägs nu vara det slutgiltiga namnet på AMD:s nya monstergrafikkort som med en massiv Fiji XT GPU och skräddarsydd vattenkylningslösning tar sikte på prestandatronen i sommar. Enligt nya rykten har nu de slutgiltiga specifikationerna för grafikkorten i Fury-serien bekräftats och det bådar gott för det röda lägret.

AMD sägs planera tre olika modeller av Radeon Fury där toppmodellen Radeon Fury X blir flaggskeppet och levereras i två olika versioner – en med vattenkylning och den andra med traditionell luftkylare. Radeon Fury, utan suffixet X, blir lillebror som med en något nedtonad Fiji Pro GPU får klara sig med färre antal beräkningsenheter och en traditionell kylfläns. Noterbart är att AMD satsar på en betydligt kraftfullare luftkylare för Radeon Fury-serien, en kylare med tre stora fläktar och rejäl kylfläns för att inte orsaka problem med värmeutvecklingen från sin Fiji GPU.

Enligt källor hos grafikkortstillverkare på Computex har NordicHardware fått erfara att AMD satsar på en fast referensdesign för toppmodellen Fury X med en vattenkyld samt en luftkyld modell. Radeon Fury kommer även den få en luftkyld referenskylare från AMD men kommer till skillnad mot Fury X vara fri för partnertillverkare att förse med egna unika kylningslösningar.

FuryX

Grafikkretsen Fiji XT ska enligt Wccftech vara utrustad med 64 GCN-kluster för totalt 4 096 streamprocessorer, att jämföra med 44 GCN-kluster och 2 816 streamprocessorer i föregångaren Hawaii XT som huserar i Radeon R9 290X. Medan Fiji XT tar plats i toppmodellen Radeon Fury X får Radeon Fury nöja sig med Fiji Pro som stänger ner 8 av sina GCN-kluster för totalt 56 stycken och 3 584 streamprocessorer.

Lättare att kyla den massiva Fiji-kretsen

Fiji sägs trots upp till 50 procent fler beräkningsenheter arbeta i lika hög eller något högre frekvens än Hawaii XT. Den rejält tilltagna grafikkretsen på drygt 500 kvadratmillimeter ska vara lättare att kyla än Hawaii och klockfrekvenserna börjar på 1 000 megahertz för Fiji Pro samt går upp till 1 050 megahertz för Fiji XT, kanske ännu högre på den vattenkylda modellen.

Väl värt att notera är att antalet renderingsenheter, ROPs, ska fördubblats mot Hawaii-arkitekturen och för både Fiji XT samt Fiji Pro landa på totalt 128 stycken. Detta bådar extra gott för prestanda i höga upplösningar, något som även ska främjas av den nya minnestekniken HBM.

Alla tre modeller av Radeon Fury ska förses med 4 gigabyte HBM-minne som med en klockfrekvens på 500 megahertz och en minnesbussd på 4 096 bit ska ge en minnesbandbredd på hissnande 512 gigabyte per sekund. Upp från 320 gigabyte per sekund i Radeon R9 290X.

  Fury X (Vattenkylt) Fury X (Luftkylt) Fury (Luftkylt) R9 290X
GPU Fiji XT Fiji XT Fiji Pro Hawaii XT
Teknik 28nm 28nm 28nm 28nm
Streamprocessorer 4096 4096 3584 2816
GCN Compute Units 64 64 56 44
Render Output Units 128 128 128 64
Texture Mapping Units 256 256 224 176
GPU-frekvens ≥ 1050 Mhz 1050 Mhz 1000 Mhz 1000 Mhz
Minne 4GB HBM 4GB HBM 4GB HBM 4GB GDDR5
Minnesgränssnitt 4096 bit 4096 bit 4096 bit 512 bit
Minnesfrekvens 500 Mhz 500 Mhz 500 Mhz 1250 Mhz
Effektiv minnesfrekvens 1Gbps 1Gbps 1Gbps 5Gbps
Minnesbandbredd 512 GB/s 512 GB/s 512 GB/s 320 GB/s
Kylning Vatten, 120mm Radiator Luft, 3 Axial fläktar Luft, 3 Axial fläktar Luft, ensam radialfläkt
Prestanda (SPFP) ≥ 8.6 TFLOPS 8.6 TFLOPS 7.2 TFLOPS 5.6 TFLOPS
TDP 300W 300W 275W 290W
GFLOPS/Watt ≥ 28.7 28.7 26.2 19.4
Lanseringspris Oklart Oklart Oklart $549

50 procent högre prestanda med marginelt högre energiförbrukning

Anmärkningsvärt är att AMD likt Nvidia sägs lyckats åstadkomma massiva förbättringar i energieffektiviteten för sin nya GPU. Radeon Fury X ska vara specificerad till en maximal strömförbrukning på 300 watt, bara 10 watt högre än vad Radeon R9 290X kan stoltsera med. Samtidigt sägs prestandan i Radeon Fury X vara över 50 procent högre i många lägen, en minst sagt imponerande bedrift om uppgifterna stämmer. Även om det mesta pekar på att specifikationerna för Radeon Fury X och Radeon Fury stämmer överrens med AMD:s planer ska de tas med en nypa salt tills grafikkortstillverkaren själv presenterar sina nya grafikkort senare i månaden.

AMD väntas lansera Radeon Fury X och Radeon Fury den 16 juni på spelmässan E3 i Los Angeles. Det är samtidigt oklart om vi då kommer att få se de slutgiltiga prestandasiffrorna då allt mer pekar på ett senare tillkännagivande av kortens prestanda, troligtvis den 24 juni. Huruvida AMD kan slå Nvidia och deras Geforce GTX Titan X samt GTX 980 Ti på fingrarna återstår att se men vi bör vänta oss massiva prestandaförbättringar mot dagens Radeon-familj.

Källa: Wccftech

Läs mer:

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MorkulRebellionDaniel ChymerPer Lunqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tellus82
Medlem
Tellus82

Hmm, kan bli bra råprestanda men 4GB minne på ett kort för 10000+ rimmar inte bra (pris ännu rykte men taget från asiatiskt listpris), redan idag blir 4GB för lite i vissa spel med 1440p+ och det ser väl inte ut som att spelmotorer kommer använda/kräva mindre heller. 4GB känns då inte direkt framtidssäkert. När man siktar på höga upplösningar (4k) som sitt trumfkort så ser 4GB ännu värre ut. Nä Fury X skulle haft 8GB & Fury ”light” 4GB. Tar man sedan med i beräkningen att Fury X går upp mot Titan med 12GB ser det inte direkt bättre… Läs hela »

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

Det perfekta gamingkortet för 1080p 144hz skärmar, blir dock lite svettigare i högre upplösningar. Var helt övertygad de skulle skeppa Fiji med 8gb, tror AMD får det svårt att sälja ett kort för 10k med 4 gb minne.
blir att vänta tills 8gb varianten kommer och 4gb versionen kryper under 4k.

hymer
Medlem
hymer

Får partnertillverkare sälja Fury X med egna luftkylare eller är det bara amds egna?

Daniel C
Gäst
Daniel C

8gb hade helt klart känts mer sunt för ett kort som ska slåss om tronen, dock får man väl ta i beräkning att ingen riktigt verkar veta hur pass mkt bättre dessa nya minnen presterar. Ska man tro på tigiare skvaller och ryckten så ska dom ju slå ddr5 på fingrarna rejält. Men det ska bli riktigt intressant att se prestanda tester på detta kort.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Daniel C”]8gb hade helt klart känts mer sunt för ett kort som ska slåss om tronen, dock får man väl ta i beräkning att ingen riktigt verkar veta hur pass mkt bättre dessa nya minnen presterar. Ska man tro på tigiare skvaller och ryckten så ska dom ju slå ddr5 på fingrarna rejält. Men det ska bli riktigt intressant att se prestanda tester på detta kort.[/quote] Spelar ju ingen som helst roll hur mycket pass mycket bättre de nya minnena presterar om man sitter med 4k upplösning och minnen tar slut. Jag hoppades verkligen på dessa kort, om inte… Läs hela »

Rebellion
Medlem
Rebellion

AMD[quote name=”Morkul”][quote name=”Daniel C”]8gb hade helt klart känts mer sunt för ett kort som ska slåss om tronen, dock får man väl ta i beräkning att ingen riktigt verkar veta hur pass mkt bättre dessa nya minnen presterar. Ska man tro på tigiare skvaller och ryckten så ska dom ju slå ddr5 på fingrarna rejält. Men det ska bli riktigt intressant att se prestanda tester på detta kort.[/quote] Spelar ju ingen som helst roll hur mycket pass mycket bättre de nya minnena presterar om man sitter med 4k upplösning och minnen tar slut. Jag hoppades verkligen på dessa kort, om… Läs hela »

Daniel C
Gäst
Daniel C

[quote name=”Morkul”][quote name=”Daniel C”]8gb hade helt klart känts mer sunt för ett kort som ska slåss om tronen, dock får man väl ta i beräkning att ingen riktigt verkar veta hur pass mkt bättre dessa nya minnen presterar. Ska man tro på tigiare skvaller och ryckten så ska dom ju slå ddr5 på fingrarna rejält. Men det ska bli riktigt intressant att se prestanda tester på detta kort.[/quote] Spelar ju ingen som helst roll hur mycket pass mycket bättre de nya minnena presterar om man sitter med 4k upplösning och minnen tar slut. Jag hoppades verkligen på dessa kort, om… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Effektivare minne eller inte spelar inte så stor roll så länge spelet försöker lägga upp texturer till grafikminnet. Alltså måste utvecklarna till spelet patcha spelen för för att utnyttja eventuella förbättringar i minnes användningen. Detta leder dock till andra problem: Kan inte utvecklarna skicka upp texturer i förväg till grafikkortet så måste de börja prioritera och där med börja belasta PCIe hårdare vilket betyder högre CPU last.

Att spel så som Skyrim skulle få någon speciell Fiji patch tvivlar jag starkt på och det är ju ett spel som är ospelbart i 4k med upplösta texturer.

Rebellion
Medlem
Rebellion

[quote name=”Morkul”]Effektivare minne eller inte spelar inte så stor roll så länge spelet försöker lägga upp texturer till grafikminnet. Alltså måste utvecklarna till spelet patcha spelen för för att utnyttja eventuella förbättringar i minnes användningen. Detta leder dock till andra problem: Kan inte utvecklarna skicka upp texturer i förväg till grafikkortet så måste de börja prioritera och där med börja belasta PCIe hårdare vilket betyder högre CPU last. Att spel så som Skyrim skulle få någon speciell Fiji patch tvivlar jag starkt på och det är ju ett spel som är ospelbart i 4k med upplösta texturer.[/quote] Det behövs ingen… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Rebellion”]Det behövs ingen patch av spelen om du har en intelligent algoritm i drivrutinen som sköter det vilket troligtvis är den väg som de kommer att gå. Över PCIe kostar det inte nämnvärt med cpuprestanda när du flyttar saker från internminnet till grafikkortets minne för de utnyttjar DMA (direct memory access). Grafikkortet har full access till internminnet och behöver inte gå genom CPU för att komma åt det då grafikkortet är en DMA bus-master som kan läsa och skriva i internminnet helt själv.Datat överförs sen direkt mellan internminnet och grafikminnet då grafikprocessorn bara talar om vilken adress datan som… Läs hela »