Medan ryktena om AMD:s kommande Radeon R9 300-serie stått som spö i backen de senaste månaderna har grafikkortstillverkaren själva varit knäpptysta – tills nu. Genom sitt officiella Facebook-konto bekräftar nu nämligen AMD inte bara att deras nya grafikkortsfamilj ska lanseras som 300-serien utan även att man börjar närma sig lansering.

Det överraskande tillkännagivandet dök upp i en diskussion på Facebook under natten till fredag när en Facebook-medlem frågade AMD ifall Radeon R9 390X eller 380X skulle dyka upp på marknaden innan GTA V släpptes i mitten av mars. AMD besvarade frågan genom att påpeka att man ännu inte har något officiellt lanseringsdatum men att man skulle meddela på Facebook när lanseringen väl kom till skott.

När diskussionen gick vidare och kom in på användares besvikelse över de felaktiga specifikationerna för Nvidia Geforce GTX 970 blev AMD-representanten desto mer detaljerad och bekräftade inte bara produktserien utan även att företaget kommit en bra bit i utvecklingsfasen.

AMD_300_facebook

Det hör till ovanligheterna att AMD eller någon tillverkare uttalar sig så pass detaljerat och öppet om kommande produkter. Då svaren kommer från AMD:s officiella Facebook-konto och fortfarande finns att hitta på det sociala nätverket verkar det vara ett medvetet val från det röda lagets sida att mer eller mindre flörta med konsumenter inför en kommande lansering.

Radeon R9 380X kan slå knock i prestanda och effektförbrukning

Tidigare rykten om AMD:s kommande grafikkortsflaggskepp har talat om den största GPU AMD någonsin tillverkat där Fiji XT ska mäta runt 550 kvadratmillimeter. Den mäktiga grafikkretsen sägs husera hela 4 096 streamprocessorer och det har även ryktats om grafikminne med HBM-teknik istället för GDDR5 – alternativt en hybridlösning med båda minnestyperna.

De senaste läckta, men ej bekräftade prestandasiffrorna indikerar även att AMD verkligen har något ytterst kraftfullt på gång. Grafikkortet kan bli betydligt snabbare än dagens prestandakung Geforce GTX 980 men ser också ut att dra rejält mycket mer ström, varför kortet även ryktas utrustas med en vattenhybridkylare från danska Asetek.

AMD:s uttalande på Facebook indikerar att en lansering av Radeon R9 300-serien ligger förhållandevis nära i tiden men tidigare uppigfter har talat om en lansering i slutet av andra kvartalet och juni månad. Samtidigt som källor hos grafikkortstillverkare inte tror att vi får se några nämnvärda lager av kortet förrän i tredje kvartalet.

Källa: Facebook, Chiphell

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid