AMDs nya CPU-arkitektur ”Zen” förväntas dyka upp i början av 2017 och nu börjar priserna justeras på nuvarande processorer för att ge plats på butikshyllorna åt den nya AM4-plattformen.

Det har varit ett par tuffa år för AMD där det på processorfronten i princip stått still. Vilket har lämnat ett vakuum på marknaden där Intel fått spela fritt på prestanda och entusiastmarknaden under ett flera år. Nu tar AMD nya krafttag med kommande GPU-arkitekturen Vega och kommande Zen-arkitekturen för processorer och den nya AM4-plattform.

Exakt när Zen-processorerna börjar rullas ut på marknaden är fortfarande oklart även om det mesta talar för bred tillgänglighet först under första kvartalet 2017. Bilder har redan läckt på moderkort utrustade med den nya AM4-sockeln och nu säger nya uppgifter att AMD börjar justera sina priser för att lagerrensa inför lanseringen av Zen.

Påverkar troligtvis alla AMD:s processormodeller

Processorserierna som kommer att påverkas av prisjusteringen är förmodligen deras nuvarande FX-serie för AM3-sockeln som är deras nuvarande prestandamodeller och A-serien för FM2+-sockeln som är deras APU-processorer.
Båda dessa socklar kommer sedan att ersättas av AM4-sockeln som är utvecklad för att husera både kommande Summit Ridge-familjen som ska bestå av deras nya FX-processorer samt nya APU:erna ur Bristol Ridge-familjen och kommande Raven Ridge som ryktas lanseras under sommaren 2017.

Exakt hur och när den svenska marknaden påverkas av denna prisjustering är än så länge oklart. NordicHardware har försökt få kommentarer från svenska återförsäljare men i skrivande stund utan lycka. Troligtvis kan vi som senaste få se större rörelser i priserna mot slutet av året med julhandeln och mellandagsreor i antågande.

Sannolikt kommer många av dagens AM3 och FM2+ produkter dyka upp till rabatterade priser som förmodligen stannar priserna på en lägre nivån fram tills det är dags att ersätta dessa med den annalkande AM4-plattformen och Zen-processorer.

Svenska CPU-guiden

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid