AMD:s presentation av sin strömsnåla Zacate APU tidigare i veckan gav ett fint smakprov på den prestanda vi kan vänta oss av tillverkarens integrerade grafiklösning. Men några av siffrorna visade sig vara felaktiga, något AMD kontrade genom att ge Anandtech fri tillgång till testsystemet för några egna prestandatester.

Tidigare var det oklart vilken Core i5-processor som AMD valt att jämföra Zacate mot. En CPU som nu identifierats som en Intel Core i5-520M processor som med en klockfrekvens på 2,4 GHz har nära nog dubbelt så hög strömförbrukning som AMD Zacate, 35 watt mot 18 watt.

De prestandasiffror som presenterades med Internet Explorer 9 visade sig inte alls vara så GPU-beroende som man hoppats och efter att man installerat en ny drivrutin på Intel-maskinen var prestandan närmast identisk med Zacate.

zacatedemo
AMD:s Zacate testplattform (Bildkälla: Anandtech)

Den 3D-prestanda som tidigare stoltserats med i spelet City of Heroes verkade dock stämma, vilket visade hur Zacate, trots ett mycket lägre TDP-värde, gav i snitt 55% högre bildfrekvens än Intels integrerade grafikdel i Core i5 520M. Tester i Batman Arkham Asylum visade snarlika prestandaskillnader med Zacate runt 45% snabbare i snitt.

DirectCompute-prestandan var flera gånger högre på AMD Zacate där men noterade en prestanda på 23 GFLOPS i N-Body Simulation, där Intel Core i5 520M fick nöja sig med 8,8 GFLOPS.

Allt som allt visade AMD stort förtroende för sin Zacate APU som fortfarande är i utvecklingsstadie sett till drivrutiner och mjukvarustöd. Värt att notera är att processorn väntas dyka upp i datorer med en prislapp på runt 5 000 kronor. Vilket kan jämföras med Intels Core i5 520M CPU som kostar närmare 2 500 kronor i sig självt, samt har dubbelt så hög strömförbrukning.

Källa: Anandtech

Annons

13
Leave a Reply

avatar
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
SnorchthisMcKinleyTempelDanne980 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Visst är det häftigt men för mig har aldrig grafikprestanda varit något som jag har tagit med i beräkningen i någon större utsträckning när jag valt Laptop. Jag har hellre värderat CPU-kraft

McKinley
Medlem
McKinley

AMD fuskar sådär lagom mycket för att svärta ner Intel så gott det går.
Riktiga fulingar men det är så det funkar när AMD marknadsför sina produkter 🙂
Skall dock medge att grafikdelen imponerar väldigt mycket.

McKinley
Medlem
McKinley

ha ha Anton, det där känner jag till men man vill ju bara att folk skall välja det bästa.
Inte svårare än så :p

this
Medlem
this

[quote name=”McKinley”]ha ha Anton, det där känner jag till men man vill ju bara att folk skall välja det bästa.
Inte svårare än så :p[/quote]
Du verkar ju ha missförstått hela artikeln. Detta är ju endast en förhandsvisning och inte på något sätt en köprekommendation, vilket även framgår mycket tydligt i artikeln. Sen att du medvetet blundar för misstag från Intel och gärna talar om små misstag från AMD får det bara att framstå som att du endast skulle rekommendera Intel oavsett.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”McKinley”]AMD fuskar sådär lagom mycket för att svärta ner Intel så gott det går.Riktiga fulingar men det är så det funkar när AMD marknadsför sina produkter 🙂Skall dock medge att grafikdelen imponerar väldigt mycket.[/quote] [quote name=”McKinley”]ha ha Anton, det där känner jag till men man vill ju bara att folk skall välja det bästa.Inte svårare än så :p[/quote] Nu är detta precis som This skriver ett förhandstest av en kommande produkt ingen köprekommendation. Det är väl bra om konsumenterna får sådana här prestanda tester så man ser var det barkar. Om det är något företag som svärtat ner är… Läs hela »

Danne980
Medlem
Danne980

[quote name=”WIRN”]Visst är det häftigt men för mig har aldrig grafikprestanda varit något som jag har tagit med i beräkningen i någon större utsträckning när jag valt Laptop. Jag har hellre värderat CPU-kraft[/quote]

Fast nu är det ju så att ganska mycket ny mjukvara använder gpu. Tex photoshom och webläsarna. Då borde en sådan här zacate vara väldigt trevlig.

McKinley
Medlem
McKinley

Så många heta känslor 🙂
Tyvärr är det bara en tidsfråga innan Intel återigen har har tagit AMD på alla fronter.
Det vet ni lika väl som jag gör att AMD hör till fattigmans alternativet.
:p

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”McKinley”]ha ha Anton, det där känner jag till men man vill ju bara att folk skall välja det bästa.Inte svårare än så :p[/quote] Det bästa är alltid en fråga om prioriteringar. Vad skall man göra med en sak Vad är budgeten, Vad skall den ha för livslängd? Sen ser man till att man får det som passar. Då har man fått det bästa för en själv. Det är inga problem att bygga ett extremt system men att bygga ett prisvärt och balancerat som är anpassat efter det man skall använda det till är en helt annan sak. Att skriva… Läs hela »

McKinley
Medlem
McKinley

Beträffande GPU-prestandan rör inte det mig en fena då jag alltid köper diskreta grafikkort.Du har dock rätt i att Intel aldrig har legat före AMD när det gäller grafikdelen och jag tror inte heller att Intel hymlar om det precis, så när jag syftade på alla fronter syftade jag på att man ligger före AMD i alla segment för CPUer.Personligen tycker jag att Intel ENBART skall fortsätta med det man är bäst på, helt enkelt att tillverka jävligt stabila processorer. Ska man nu tvunget ge sig i kast med AMD på grafikfronten, är det nog bäst att köpa upp nVidia… Läs hela »

this
Medlem
this

Kopiera Intels lösningar? AMD var först med integrerad minneskontroller och 64 bitars utvecklingen av x86, så påstå inte att de bara arbetar med att kopiera intels lösningar. AMD’s produkter riktar sig till en annan del av marknaden. Det är bara det att inte alla har upptäckt dem än. Dock måste jag medge at K10 börjar bli förlegad.

Snorch
Medlem
Snorch

Påstår du att AMDs processorer lider av någon stabilitetsproblem? Gör du det har du ingen aning om vad du snackar om. Men men, fortsätt trolla du.