AMD kommeratt lansera sina första Fusion APU-kretsar innan årsskiftet. Men fokus ligger då på den bärbara marknaden och andra strömsnåla plattformar. För mellanklass och prestandamarknaden är det Llano som blir först ut med integrerad grafikdel, defineringen av en APU, och produkter sägs finnas på marknaden under nästa sommar.

AMD har tidigare varit ganska svävande inför frågor om när deras Llano APU skulle lanseras. Men i en nyligen publicerad intervju bekräftar Leslie Sobon, VD för global försäljning hos AMD, att Llano kommer att börja skeppas till partners under första halvåret 2011 och att de första produkterna ska finnas på marknaden under samma sommar.

AMD Llano är som bekant byggd kring dagens K10-arkiektur och kommer med upp till fyra stycken Phenom II-baserade processorkärnor. Dessa delar kisel med en DirectX 11-kompatibel grafikdel, men även en integrerad DDR3-minneskontroller och videoprocessor.

 

llanoblock
AMD Llano APU (bildkälla: PCper.com)

Llano ska även tillverkas med AMD:s färska 32nm SOI (Silicon on insulator) teknik och även om processorarkitekturen är av äldre slag väntas den integrerade grafikdelen och optimeringar i minneskontroller samt andra delar av kretsen ge överlag bättre prestanda och effektivitet än dagens Phenom II-processorer.

Vad detta betyder för processorns prestanda och konkurrenskraftighet är svårt att säga. Intel Sandy Bridge kommer vara en mogen processor till nästa sommar och blir garanterat en svår nöt att knäcka, men AMD menar att åtminstone deras partners är nöjda.

And let me tell you one thing about Llano, the reaction of all our partners after seeing the demo was, in one word, “whoa”.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
hymer
hymer
13 Årtal sedan

Jag blir helt snurrig nu vilken är det som kommer relativt snart som man kommer kunna köra i en htpc?

Abbe K
Abbe K
13 Årtal sedan

Är nog Ontario du tänker på.

Swedish Berserk
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Som jag förstått det är Ontario singelkärnig medans Zacate blir dubbelkärnig och den lär hamna i HTPC bland annat. Rätta mig om jag har fel.

Angående Liano lär den vara sent ute tyvärr. När den kommer till sommaren har Intel haft Sandy Bridge ute i ett halvår. Hoppas man får många design vinster på den bärbara marknaden. Liano borde bli hyper intressant där om den får tillräckligt hög GPU prestanda.

hymer
hymer
13 Årtal sedan

Abbe K: ontario vare ja. Fasen blir rörigt med alla dessa namn. När kommer Ontario? Vill dumpa min WD TV 🙂

Swedish Berserk
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Tack för förklaringen Anton! Jag kan nästan svära på att jag har läst det någonstans. Antagligen bara jag som klyddar ihopa allting. Lite svårt att hålla koll på alla kodnamn. 😆