Zen blir AMD:s första helt nya processorarkitektur sedan Bulldozer-lanseringen 2011, och det är mycket som står på spel. Med nya kärnor och ny arkitektur utlovas markant bättre prestanda än tidigare, och enligt nya uppgifter kan vi räkna med en skarp lansering under fjärde kvartalet 2016, följt av nya APU-kretsar året därpå.

Enligt uppgifter till den turkiska nyhetssidan Wccftech har källor inom AMD meddelat att det är det fjärde kvartalet nästa år som gäller för den nya Zen-arkitekturen i FX-form. Det innebär processorer med 4, 6 eller 8 kärnor, utan integrerad grafikkrets, som är tänkta att konkurrera direkt med Intels Core-serie processorer ur i5- och i7-familjerna. Tidigare läckor och blockdiagram har gett en fingervisning om vad vi kan vänta oss för prestanda, där uppåt 40 procent fler instruktioner per klockcykel (IPC) förmodligen är att vänta.

Andra nyheter innefattar stöd för DDR4-minne, vilket Intel för närvarande använder till sina plattformar Haswell-E och Skylake, samt en ny processorsockel vid namn AM4 – det är samma processorsockel som förväntas användas till AMD:s kommande Excavator-baserade APU:er.

Zen-baserade APU:er med HBM-minne

En annan nyhet från samma källor är att den nya arkitekturen även kommer paketeras om till APU-form för att ersätta Carrizo och Godavari. Förutom nya, betydligt kraftfullare CPU-kärnor ska det tillkomma en uppdaterad grafikkrets, och allt som allt utlovas prestanda ungefär i linje med Playstation 4 eller Xbox One, som båda två använder 8-kärniga AMD-APU:er baserade på Jaguar-kärnan. Enligt uppgift kommer vi även få se en APU med integrerad HBM-minne, samma typ av staplade minne som används i AMD:s senaste generation grafikkretsar i Fury-familjen. Huruvida minnet kommer kunna användas av både CPU och GPU eller endast av grafikkretsen är dock oklart i nuläget.

Håll dock i åtanke att uppgifterna fortfarande inte är officiellt bekräftade av AMD, och att det alltid finns möjlighet för förseningar som kan komma att påverka lanseringsplanerna.

Källa: Wccftech

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
pa1983McKinleyRaxxRexxThomaseronum Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseronum
Gäst

Hoppas de lanseras i tid! Mest för AMDs skull, men även för min, så jag kan köpa nytt. 😆
Blir ny jobbdator nästa år också, men det kanske får dröja om Zen dröjer till laptops…

RaxxRexx
Gäst
RaxxRexx

SweClockers sover som vanligt… 🙂

McKinley
Medlem
McKinley

Det ar alltsa tidigast fjarde kvartalet 2016.Redan dar tycker jag det kanns tveksamt till att man faktiskt kan fa ut nya Zen-familjen i tid. Med AMDs icke sa smickrande historia, finns det all anledning till att vara orolig om man nu haller kart pa AMD. Intels Cannonlake som bygger pa 10nm arkitektur, ar forvisso forsenad och skulle forst ha dykt upp 2016. Intel forsenar max en gang och haller sedan angivet datum mer eller mindre. Det maste kannas valdigt jobbigt for AMD. Man skall alltsa leverera prestanda som ar fullt jamforbart om inte lite snabbare an Intels Skylake, men allra… Läs hela »

pa1983
Medlem
pa1983

Ja trycker det är för sent, problemet med FX var många men ett av dom var att den kom för sent. Zen borde vara ute senaste Q2 sedan skiter ja i om det är rimligt eller ej, men det är vad AMD behöver.