AMD:s Bulldozer-arkitektur blev inte den succé man hoppats på men trots det så säljer den slut så fort de kommer i lager, vilket även gäller Llano. Det har nu framgått att AMD slutat skeppa samtliga Phenom II och Athlon II-modeller på 45nm – förutom en.

De nya processorerna AMD har släppt under året har sakta men säkert kunnat ersätta deras prisvärda Phenom II och Athlon II-serier. I början på året fick man ut sin C och E-serie baserad på Brazos-plattformen för det lägre segmentet, i sommar anlände den efterlängtade Llano i A-serien som i höstas följdes av AMD:s minst lika efterlängtade Bulldozer-arkitektur som ingår i FX-serien. Samtliga produkter har setts som en succé för företaget som under flera års tid har kämpat med att konkurrera med Intel, förutom Bulldozer i det högre segmentet som inte levererade vad recensenter och slutanvändare hade hoppats på.

Trots att Bulldozer inte lyckades leva upp till allas förhoppningar så har AMD redan slutat skeppa samtliga modeller i Phenom II och Athlon II-serien på 45nm till distributörer – med ett undantag. Phenom II X4 960T ”Zosma” har hittat ut i butik som är baserad på företagets Thuban med två avstängda kärnor, och därför finns möjligheten att låsa upp två kärnor om man har tur. Den här modellen kommer att finnas kvar så länge AMD:s lager räcker sen kommer även den att försvinna.

phenom2Vi har snart sett det sista av Phenom II och Athlon II

AMD:s fabriker i Dresden delar på många verktyg för att tillverka på 45nm och 32nm, vilket gör att produktionen av den ena får den andra att lida. AMD har idag problem att leverera både Llano och Bulldozer-baserade produkter i kvantiteter på grund av hög efterfrågan hos OEM-tillverkare men även detaljmarknaden. Så beslutet kommer inte som en överraskning även om vi gärna hade sett att deras Phenom II X6 fick vara kvar på marknaden ett tag till. För de som fortfarande är intresserade av AMD:s Phenom II och Athlon II är det tillfälle att köpa, då de båda sjunger på sista versen innan de är helt ersatta av nyare produkter från företaget.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
EliXyRJacob Hugossonflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

inge större fel på bulldozer.
mer anpassat för windows 8 än windows 7.

EliXyR
Medlem
EliXyR

ge oss phenom 3. krymp deneb kärnan till 32nm o lägg till mer L3 cache o ge mer megabertz! ah ja då jävlar kan det bli intressant.