AMD:s processorarkitektur Bulldozer har varit en lång berg-och-dal-bana med förseningar och tystnad från AMD. AMD har inte kunnat erbjuda annat än tystnad, men i samtal med en av de anställda på AMD bekräftas det att FX-serien inlett massproduktion och att lanseringen inte ska ligga allt för långt borta.

AMD skulle först ha lanserat sin FX-serie processorer under andra kvartalet i år, något som fick skjutas upp till senare. Istället utlovade man en inom 60 – 90 dagar den 1:a juni, alltså som senast i augusti någonting vi alla vet inte inträffade. Nästa rykte var september månad men även detta vet vi inte kommer inträffa.

NordicHardware har nu fått tag på mer konkret information om Bulldozer från en av företagets anställda. Vi frågade om vad som egentligen har pågått de senaste månaderna med FX-serien och varför AMD gett oss inget annat än total tystnad. Svaret var något oroväckande, AMD har inte ens själva vetat när de kunde lansera FX-serien så de har helt enkelt inte haft någonting att säga till media om saken.

Läget är fortfarande väldigt osäkert inom AMD och man vet inte riktigt när lanseringen ska äga rum, men massproduktionen av AMD ”Bulldozer” FX-serien har inletts. Som det ser ut idag hoppas AMD internt på en lansering inom 4 – 5 veckor. De senaste ryktena talar om en lansering den 13:e oktober och med tanke på de 4 – 5 veckor vi hört direkt från AMD kan det mycket väl stämma.

FX2Det testsystem med FX-8150 AMD visade upp

Vi fick även chansen att under en kort stund sitta vid ett system utrustat med den 8-kärniga processorn FX-8150 med en klockfrekvens på 3,6 GHz med ett turboläge på 4,2 GHz. På grund av den mycket begränsade tidsrymden så hann vi bara med att köra det föråldrade SuperPi 1.5 och wPrime 2.05. Tyvärr ser resultaten långt ifrån ut att vara något som representerar den slutgiltiga produkten så ta dessa uppgifter med en stor nypa salt.

IMG_1184I det föråldrade SuperPi tog det 20,992 sekunder att räkna ut en miljon decimaler. Med tanke på att Bulldozer är en helt ny arkitektur är det mycket möjligt att AMD valt att inte göra vidare optimering för x87-kod. Sen ska vi inte glömma att SuperPi inte längre är en trovärdig indikator för prestanda, men det är mycket sämre i jämförelse med tidigare AMD-processorer.

IMG_1183I det nyare och mer intressanta wPrime 2.05 så får processorn en slutpoäng på 15,815 sekunder. Vi har anledning att tro att detta inte stämmer, då Bulldozer i sådana fall skulle prestera ungefär likvärdigt som AMD A6-3650 enligt våra egna tester. De udda, eller ska vi säga riktigt dåliga prestandasiffrorna kan bero på flera olika saker. Men något som är troligt är att processor antingen har en äldre stepping, eller att det BIOS datorn hade inte kom med den senaste AGESA-koden från AMD.

Även om prestandasiffrorna inte är de mest trovärdiga så kan vi bekräfta en sak; Går allt som planerat hos AMD sker lanseringen av den nya FX-serien inom 4-5 veckor. Vi borde även då få klartecken i om det nya flaggskeppet från AMD har varit värd den långa väntan. AMD säger fortfarande att man förväntar sig att FX-serien blir världens snabbaste konsumentprocessor.

Subscribe
Notifiera vid
19 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
phuden
phuden
12 Årtal sedan

Grymt med rapportering mitt i helgen. Hoppas fortfarande på bulldozer. Främst ur konkurrenssynpunkt. Skål

Viking1962
Viking1962
12 Årtal sedan

Kalas. Hoppas att det följer med en vattenkylning som det snackades om. Jag har ca 1800:- sparade och får snart mer pengar från soss. Kanske jag kan lägga undan 500:- eller mer, annars får jag lägga om strategin och äta gratis på ett ställe, då kan jag spara undan lite mer 😀

hirsch
hirsch
12 Årtal sedan

Var någonstans fick ni testa datorn med Bulldozer CPUn?

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”hirsch”]Var någonstans fick ni testa datorn med Bulldozer CPUn?[/quote]
Det kan vi tyvärr inte avslöja utan att riskera besök från big brother.. 😉 Men det känns bra att bekräfta att processorn i alla fall finns i liv!

Swedish Berserk
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Tack för nyheter mitt i helgen! Grymt jobbat! Ja hoppas nu att Bulldozer presterar bra. Även om dessa testerna gör en lite fundersam.

Opteron
Opteron
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”hirsch”]Var någonstans fick ni testa datorn med Bulldozer CPUn?[/quote]
Det kan vi tyvärr inte avslöja utan att riskera besök från big brother.. 😉 Men det känns bra att bekräfta att processorn i alla fall finns i liv![/quote]
Der Verräter pratar iaf Tyska *g*

Opteron
Opteron
12 Årtal sedan

Om Ni har tillgång till systemet igen, vänligen checkar AGESA i bios filen (om det är en vanligt moderkort) och stepping med CPU-Z. CPU-Z är ganska snabbt installerad, tror jag 😉

hirsch
hirsch
12 Årtal sedan

[quote]AMD säger fortfarande att man förväntar sig att FX-serien blir världens snabbaste konsumentprocessor.[/quote]

Tror dom verkligen det?

Jag är iallafall övertygad om att Bulldozer kommer bli bra, men snabbast till ett pris under $300 hade varit för bra för att vara sant. Så antagligen är priserna fel eller så saknar deras förväntningar grund… 😮

ME4ME
12 Årtal sedan

Än så länge är det inget som pekar på att prestandan kommer bli bra. Så ja, man ska nog hålla nere sina förväntningar. Även skumt det där med ej optimerade Bios. Varför ge tillgång till system som inte visar rätt prestanda liksom.

-Boris-
-Boris-
12 Årtal sedan

Skumt dålig prestanda. Kan bara hoppas att det blir ordentlig skillnad på de som släpps till marknaden.

Viking1962
Viking1962
12 Årtal sedan

Får jag fråga vilket moderkort som användes på datorn ni testade på? Nåt Asus tippar jag på då det är rött och svart

MASSSWEDE
MASSSWEDE
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]
Språket har du rätt på iaf, men har aldrig vart i Tyskland under hela mitt liv faktiskt ;-)[/quote]

En Belgisk dator/Windows i Holland(Nedrländerna) då ? 😛

Sebbe
Sebbe
12 Årtal sedan

[quote name=”hirsch”]Var någonstans fick ni testa datorn med Bulldozer CPUn?[/quote]

Det står i första i bilden om man är lite smart och även tittar vilket datum recentionen gjordes…. :-*

this
this
12 Årtal sedan

[quote name=”ME4ME”]Än så länge är det inget som pekar på att prestandan kommer bli bra. Så ja, man ska nog hålla nere sina förväntningar. Även skumt det där med ej optimerade Bios. Varför ge tillgång till system som inte visar rätt prestanda liksom.[/quote]
Varför inte? Det blir ju bara en större överraskning om alla tror att den inte presterar så bra och det sedan visar sig att den piskar allt. Nu ska jag dock inte påstå att jag tror att den kommer göra det, men chansen finns ju att man vill att folk ska bli förvånade/chockade vid lansering.

MASSSWEDE
MASSSWEDE
12 Årtal sedan

[quote name=”this”][quote name=”ME4ME”]Än så länge är det inget som pekar på att prestandan kommer bli bra. Så ja, man ska nog hålla nere sina förväntningar. Även skumt det där med ej optimerade Bios. Varför ge tillgång till system som inte visar rätt prestanda liksom.[/quote]Varför inte? Det blir ju bara en större överraskning om alla tror att den inte presterar så bra och det sedan visar sig att den piskar allt. Nu ska jag dock inte påstå att jag tror att den kommer göra det, men chansen finns ju att man vill att folk ska bli förvånade/chockade vid lansering.[/quote] Kan det… Läs hela »

Viking1962
Viking1962
12 Årtal sedan

[quote name=”MASSSWEDE”][quote name=”this”][quote name=”ME4ME”]Än så länge är det inget som pekar på att prestandan kommer bli bra. Så ja, man ska nog hålla nere sina förväntningar. Även skumt det där med ej optimerade Bios. Varför ge tillgång till system som inte visar rätt prestanda liksom.[/quote]Varför inte? Det blir ju bara en större överraskning om alla tror att den inte presterar så bra och det sedan visar sig att den piskar allt. Nu ska jag dock inte påstå att jag tror att den kommer göra det, men chansen finns ju att man vill att folk ska bli förvånade/chockade vid lansering.[/quote] Kan… Läs hela »