fusion.externtAMD har redan börjat skeppa sina första Fusion APU-kretsar där man bakat i en DirectX 11-baserad GPU direkt i processorkretsen. Vi har tidigare spekulerat i vilka fördelar AMD som både processor och grafikkortstillverkare kan dra av den utveckling vi ser på marknaden. Nu bekräftat läckta uppgifter att AMD utvecklat en teknik som kopplar samman den inbyggda grafikkretsen med externa grafikkort.

AMD kommer med sin Lynx-plattform lansera en ny mellanklass processor, AMD Llano APU. Vi har redan sett hur dessa processorkretsar väntas bjuda på inbyggd grafikkraft i klass med dagens Radeon HD 5600-grafikkort och den goda nyheten är att denna kraft kommer till användning även för de konsumenter som köper till ett externt AMD-grafikkort. 

fusion.externt

I en produktpresentation som publicerats på den turkiska webbtidningen Donanimhaber kallar AMD sin teknik för Dual Graphics Technology. Tekniken gör det möjligt för AMD:s Lynx plattform att koppla samman den inbyggda grafikdelen i processorkretsen med ett externt grafikkort ur Radeon HD 6000-serien av grafikkort. På detta sätt kan man inte bara öka prestandan i en form av Hybrid CrossFire-teknik utan även dra nytta av upp till fyra extra digitala bildutgångar.

Detta är en teknik som vi närmast förutspådde och tog för givet att AMD skulle införa när man lanserade sin Fusion APU-familj, men det blir nu spännande att följa hur väl man lyckas med optimeringen av Dual Graphics Technology då detta onekligen är ett stort trumfkort mot både Intel och NVIDIA, då ingen av AMD:s konkurrenter har både processorer och externa grafikkort i sin arsenal.

AMD väntas lansera sin Lynx-plattform och Llano APU i juni eller juli månad och processorerna får 2-4 processorkärnor baserade på Stars-arkitekturen samt en DirectX 11-kapabel grafikdel som ska kunna samarbeta med alla kort i AMD:s Radeon HD 6000-familj.

fusion.desk

Egenskap Llano med 4-kärnor Llano med 3 CPU-kärnor Llano med 2 CPU-kärnor
Tillverkningsteknik 32nm SOI 32nm SOI 32nm SOI
CPU 4 st. Stars CPU-kärnor 3 st. Stars CPU-kärnor 2 st. Stars CPU-kärnor
GPU Beavercreek DX11 Beavercreek DX11 Winterpark DirectX 11
L2-cache 4MB 3MB 2MB
Förbrukning 95 watt TDP 95 watt TDP 65 watt TDP

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
thismurakSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Mycket bra funktion. Om vi nu bara får GPGPU applikationer tills Llano släpps kommer denna slå igenom stort på marknaden tror jag.

Murak
Medlem
Murak

[quote name=”Swedish Berserk”]Mycket bra funktion. Om vi nu bara får GPGPU applikationer tills Llano släpps kommer denna slå igenom stort på marknaden tror jag.[/quote]

Ja precis, med mer hårdvaruaccelerering på bla webben kommer de extra gpukrafterna väl till pass. Fusion verkar bli allt vi hoppats på och personligen hoppas jag också på att Bulldozer kan leva upp till sitt kraftfulla namn.

this
Medlem
this

Ännu bättre hade varit om man hade kunnat koppla ihop med brazos kretsarna. Där är det större sannolikhet att kommer finnas ett behov av lite extra prestanda i framtiden.