AMD kommer att presentera sina första Fusion-processorer under slutet av året. Med både CPU och GPU integrerade i samma kiselkrets och en ny processorarkitektur är förhoppningarna stora och nu kommer nya detaljer om två Zacate-kretsar som sägs dyka upp i början på nästa år, AMD Fusion E350 samt Fusion E240.

AMD har tidigare talat om att man i framtida produkter kommer att göra sig av med namnet Fusion och istället satsa på varumärket Vision. Hur det blir med den saken återstår att se, men viktigare är att vi nu kanske äntligen har två modeller att se fram emot.

Fusion E350 samt E240 ingår i Brazos plattformen och medan processorkärnan kallas Zacate heter styrkretsen Hudson D1. I styrkretsen hittar vi bland annat stöd för PCI Express, SATA 3,0 Gbps, USB 2.0. Tyvärr hittar man inget stöd för Gigabit Ethernet eller RAID, något som dock inte är helt oväntat med tanke på plattformens inriktning. Med en PCIe 2.0 x4 buss som kopplas till processorn blir bandbredden mellan Hudson och Zacate begränsad till 2 GB/s, men med grafik- och minneskrets integrerad direkt i CPU lär detta inte bli någon märkbar flaskhals.

Zacate är flaggskeppet i AMD:s nya Ontario-familj och har en strömförbrukning på maximalt 18 watt. Kretsen som tillverkas med 40nm-teknik har siktet inställt på den ultratunna bärbara marknaden, men även strömsnåla desktops som nettops och mini-ITX-system. Zacate E350 sägs bli en tvåkärnig modell medan lillebror E240 får nöja sig med en Bobcat-baserad CPU-kärna. I kretsarna hittar vi även en grafikkrets med stöd för DirectX 11, en enkanalig DDR3-minneskontroller med stöd för DDR3-1333 samt den nya videoprocessorn UVD 3.0. Med ett BGA FT1 packet kommer processorerna att lödas direkt på moderkorten, precis som Intel Atom.

AMD sägs lansera sina nya Zacate-modeller under början av nästa år. Man har tidigare talat om en lansering av Ontario redan i slutet på 2010, vilket kan betyda att lillebror hinner först ut på marknaden. När processorerna väl dyker upp kan vi i alla fall vänta oss att det blir med Vision-varumärket i ryggen. Vilka produktnamn och klockfrekvenser man väljer hoppas vi snart få mer information om.

Källa: X-bit Labs

Annons

6
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
hymerAnton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

Gud vad jag vill ha en sån här nu som htpc.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”hymer”]Gud vad jag vill ha en sån här nu som htpc.[/quote]

Du är inte ensam hymer! 😉 Blir en E350 om jag bygger en HTPC i framtiden.

hymer
Medlem
hymer

Kommer den kunna skicka ut dts o dts-hd?Någon som vet?

hymer
Medlem
hymer

Ja eller hur det är det som har hindrat mig från att köpa ett amd basserat itx system idag pga den integrerade kretsen inte kan skicka ut dts.