AMD har nu fått sin lansering av Llano ur vägen och nu väntar vi på att deras nästa arkitektur, närmare bestämt Bulldozer ska anlända. Förutom att AMD tar den mycket intressanta CMT, eller ”Modul”-tekniken till konsumenter på x86-marknaden så ska företagets nya Turbo Core 2.0 erbjuda två olika lägen beroende på situation.

Vi vet fortfarande inte hur Bulldozer presterar och den senaste förseningen mot senare i sommar ska enligt vissa uppgifter tyda på att företaget väntar på en ny stepping för att lösa just prestanda-problem, medan AMD själva säger att det var helt marknadsstrategiskt.

Medan vi väntar så har nya uppgifter dykt upp om företagets nya Turbo Core 2.0-teknik som ska användas i Bulldozer. AMD har tidigare pratat om TDP-värden och det faktum att de inte representerar verkligheten. Att en krets har 95W TDP betyder inte att den drar så mycket i strömförbrukning utan i verkligheten kanske det ligger på 75W, utan TDP:n är en måttstock för den effekt kylningen ska klara av att avleda.

Turbo Core 2.0 är designad på så viss att dra nytt av processorns TDP-värde och kunna prestera högre beroende på belastning, med att aldrig överstiga det utsatta värdet. Detta tack vara logik inbyggt i processorn.

AMD_Turbo_Core_2

Den första rutan representerar en serverprocessor på 16 kärnor på sin grundfrekvens, medan den andra visar när samtliga 16 kärnor går in i ett Turbo-läge. Den sista visar på att hälften av kärnorna är avstängda via C6 och Power-Gating så att de resterande 8 kärnorna kan gå in i Turbo på ”upp till 1 GHz” vilket beror helt på modell.

Det ser definitivt ut som att AMD gör om, gör rätt mot Phenom II X6 som hade en väldigt dålig implementering av Turbo Core-tekniken och att det finns minst två lägen närvarande tyder på att tekniken faktiskt kan komma till användning. Hur tekniken kommer se ut på konsumentserien Zambezi är ännu oklart men med tanke på att de processorerna bara skeppas med 8 kärnor bör den vara minst lika bra som den på serversidan.

Källa: Donanimhaber

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob Hugosson-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Det är nice. 🙂 Men hoppas inte att staplarna är skalenliga för isåfall ser grundfrekvensen lite tråkig ut. 😉