Ny information från AMD har dukit upp, men för er förväntansfulla gäller det inga prestandasiffror ännu. Man pratar om den nya arkitekturen och hur man lyckats göra den till en mycket mer störmeffektiv design än deras tidigare. Ny information om Turbo Core 2.0 har även visat sig där man säger att processorn får 2 olika lägen beroende på belastning.

Något som är gemensamt för alla kretstillverkare inom halvledarindustrin är att man vill få ned strömförbrukningen samtidigt som man försöker pressa in allt mer prestanda. Dagens processorer har uppåt 1 miljard transistorer och som ni förstår är det knappast enkelt att designa dessa monster. Med Bulldozer arkitekturen säger John Fruehe att AMD:s ingenjörer fick chansen att göra många saker man tidigare önskat och då det är en ny design gäller det en helt ny uppläggning av transistorerna. På tidigare generationer har alltid en processor varit baserad på en tidigare design vilket självklart drar med sig många nackdelar.

bulldozer2

Man förklarar en processor på samma sätt som en bilväg där du ska ta dig fram med hjälp av en GPS, där kortaste sträckan betyder lägre strömförbrukning alltså att ett lägre antal transistorer aktiveras i processorn, men det finns alltid flera alternativ att välja på och det tar längre tid att åka med vissa vägar än andra. Dessa vägar har man lyckats korta ner avsevärt så antalet använda transistorer under belastning väntas vara lägre än de i Phenom II och man menar på att den nya arkitekturen förbrukar så mycket som 95% mindre när den inte belastas jämfört mot deras tidigare kärna.

Percent-of-Clocksfnl1

I kommentarerna av blogginlägget avslöjas även att deras kommande serverprocessorer, den 16-kärniga Interlagos och 8-kärniga Valencia kommer med 2 Turbo-lägen, ett på upp till 500MHz på alla kärnor, och ett annat läge när endast hälften av kärnorna eller mindre används. Detta visar på att AMD har minst samma fokus på deras Turbo-teknik som Intel men hur det fungerar i praktiken får vi tålmodigt vänta till dess att recensioner finns ute.

Källa: AMD

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonViking1962TempelSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Riktigt spännande detta. Låter vettigt med två stycken turbo lägen. Ska bli intressant sen att se klockfrekvenser på Zambezi processorerna sen när dom väl landar.

Tempel
Medlem
Tempel

Löser ju en hel del av problemen i dåligt trådade program.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Såg ett intressant moderkort på sweclockers hemsida från MSI som skulle kunna ge processorn en 248% prestanda boost. Kortet skulle vara ganska dyrt i jämföresle med Asus kortet som ni visade upp för några dagar sedan, strax under 2000:- enligt SC

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Viking1962″]Såg ett intressant moderkort på sweclockers hemsida från MSI som skulle kunna ge processorn en 248% prestanda boost. Kortet skulle vara ganska dyrt i jämföresle med Asus kortet som ni visade upp för några dagar sedan, strax under 2000:- enligt SC[/quote]248% marknadsföring boost från MSI skulle ja säga 😉 Den kan ge så hög prestanda med en Phenom II X2 som kan låsas upp till en X4 sedan överklockas. Så samma sak som tidigare, gäller inte Bulldozer.[/quote] Tror du inte att kortet kommer att kunna låsa upp kärnor som man kan med Phenom II? Finns ju Bulldozer på… Läs hela »