De flesta av er kan historien nu hur Intel skeppat 8 miljoner moderkortskretsar för sin Sandy Bridge plattform bara för att inse att kretsarna tillverkats med en felaktig transistorkonfiguration. Ett säljstopp senare har nu AMD börjat se effekterna av Intels problematiska situation då kunder och återförsäljare söker hjälp från Intels värsta konkurrent.

Intel har efter ett globalt säljstopp av sin Sandy Bridge-plattform så smått återupptagit försäljningen av sin 6-serie av styrkretsar, men då bara i begränsad omfattning i system som inte använder de påverkade SATA 3,0 Gbps-portarna.

Alla moderkort på konsumentmarknaden kommer emellertid att ligga på is fram till april som tidigast när Intels partners får ut sina nya felfria styrkretsar på bred front. I tidigare rapporter om Intels Sandy Bridge-problem spekulerade vi i att situationen kunde ge AMD nödvändigt bränsle för att knapra in lite på konkurrenten, något som nu verkar högst troligt. AMD har i en intervju med Dow Jones Newswire bekräftat att partners och återförsäljare konkret frågat efter alternativa produkter som ersättning för Intels Sandy Bridge-plattform.

”We have some customers and retailers who have come to us specifically as a result of Intel’s chip problem. Some retailers have had to take things off their shelves, so they call us to ask what they could get from our OEMs that’s similar. And OEMs are asking us for product as well,” kommenterade Leslie Sobon, vd för produkt och plattforms marknadsföring på AMD.

AMD har redan fått en god start på året med sin introduktion och lyckade lansering av den strömsnåla plattformen Brazos. Inte minst det faktum att en mobila marknaden får allt större inflytande talar för AMD som med sina Fusion APU-kretsar hittat in i flera bärbara datorer på marknaden.

vaio.fusion

Intel räknar med att deras återkallning av Cougar Point-styrkretsan ska kosta dem runt 1 miljard dollar, kanske mer intressant är hur mycket AMD tjänar på affären.

Källa: The Wall Street Journal

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
-Boris-CTHMcKinleyAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Japp AMD drar helt klart nytta av detta.

Medlem
Calle2003

Varför har ni en bild på Dirk Meyer? Han är visserligen en ikon för AMD, enligt mig och många andra, men han har ju trots allt lämnat företaget.

McKinley
Medlem
McKinley

Så fort Intel har fått iordning på sitt strul kommer man att överge AMD lika fort som man sökte sig till dem. Att Intel är så pass mycket mer överlägsen än AMD i det mesta är det inte mycket att orda om.
Ett liknande problem av samma magnitud för AMD hade varit förödande, så tacka fan för att det var just Intel som drabbades av detta.

CTH
Medlem
CTH

AMD skulle mycket väl nu kunna ordna ett par bra deals med stora datortillverkare iom detta. Och det är mycket möjligt att många blir nöjda med AMD och kör samma nästa gång de köper dator oxå, de flesta bryr sig inte så mycket om prestanda att intels prestandamarginal spelar roll.

-Boris-
Medlem
-Boris-

Och innan detta är löst har nog AMD hunnit visa upp bulldozer bakom stängda dörrar för alla större tillverkare. Det kan påverka väldigt mycket. Bulldozer kommer inom några få månader, tidig juni enligt min bedömning.