Även om AMD blivit en mycket starkare konkurrent på PC-marknaden de senaste åren, har servermarknaden varit mer eller mindre ägd av Intel. Speciellt den x86-baserade servermarknaden, som omfattar 90% av den totala servermarknaden, där Intel haft stor dominans.
AMD tog dock sitt första steg in på denna marknad efter lanseringen av Athlon MP men det är inte förrän det senaste året som framgångarna börjat komma genom den allt mer accepterade Opteron-plattformen.


Första kvartalet 2004 sålde AMD 3.5% av servrarna inom X86-marknaden och sedan dess har man ökat till närmare 6%. Det tidigare planlagda målet var att nå upp till 6-7% av den totala marknaden men detta mål är nu höjt till 10%. Som, om målet skulle nås, gör AMD till den näst största leverantören av serverprocessorer på marknaden.


Sedan förra veckan har nu även Intel x86-serverprocessorer med 64-bit stöd vilket kan vara ett problem för AMD. Då man trots Microsofts försenade 64-bit OS använt AMD64-arkitekturens 64-bit stöd som en av de viktigaste marknadsföringsknepen.


Källa: CNET News.com

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid