För några dagar sedan rapporterade vi om Alienware’s planer på moderkort som stödjer ihopkoppling av två grafikkort via PCI-express. Nu är det offentliggjort, och Pc Perspective har lagt upp en liten förhandstitt på hur systemet kan se ut. De dubbla grafikkorten är inte allt, systemet kommer färdigöverklockat och med vattenkylning.


Det revolutionerande är dock grafikkortssystemet som tillåter två grafikkort att jobba tillsammans. Systemet fungerar inte som de gamla Voodoo2-korten fungerade (de renderade varannan linje), utan grafikkorten får i princip rendera en halv bildruta var. Rent tekniskt fungerar det via ett expansionskort som de båda grafikkorten ansluts till, detta kort slår sedan ihop bilderna och håller reda på vad de renderar och så vidare. Med andra ord, om ett grafikkort går sönder ser du bara vänster sida av bilden.


Detta expansionskort är fortfarande analogt på grund av de stora mängderna data som forslas fram och tillbaka, men tekniken är ännu bara i början av sin utveckling. Systemet som de visade upp innehöll två GeForce FX5900 som samarbetade fint.


Mer om detta finns att läsa här.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid