Intels kommande processorfamilj Alder Lake-P som förväntas dyka upp under årets andra halva har nu hittats i Geekbench databas för första gången.

En kommande Intel-processor med den annorlunda uppsättningen 14 kärnor och 20 trådar har nu hittats i databasen för den syntetiska testsviten Geekbench. Anledningen till den obalanserade uppsättningen är att denna Intel med arkitekturen Alder Lake kommer att använda en så kallad big.LITTLE-uppbyggnad för både stationära och bärbara processorer.

Denna typ av kärnuppsättning har synts i många processorkretsar för smartphones under åren. Det innebär att processorn kommer med både en uppsättning ”stora” kärnor och en uppsättning ”små” kärnor. De större kärnorna erbjuder högre prestanda för krävande belastningar och de mindre är mer fokuserade på energieffektivitet och hanterar processer som inte nödvändigtvis kräver allt för mycket kraft.

De små kärnorna kommer inte heller med stöd för HyperThreading. Hos just denna processormodell är det sex stora kärnor med HyperThreading för 12 trådar och åtta kärnor kärnor med en tråd per kärna för totalt 14 kärnor och 20 trådar.

Databasen visar att just denna processorenhet kommer med 2,5 MB L2 cache, 24 MB L3 cache och klockfrekvenser som sträcker sig mellan 0,8 och 4,7 GHz. Under själva testsessionen låg klockfrekvenserna mellan 3,246 och 4,661 GHz.

Databasen listar även en del information om processorenhetens integrerade grafikkrets. Denna Intel Xe GT2-enhet kommer med 96 beräkningsenheter och en klockfrekvens på 1,15 GHz. I den del av Geekbench 5 som fokuserar på just grafikkretsar landade denna integrerade enhet på 13 514 poäng.

Exakt vart i Alder Lake-hierarkin denna processor lägger sig återstår att se. Alder Lake har tidigare ryktats avtäckas officiellt under september månad tillsammans med 600-seriens styrkretsar för moderkort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments