Adobe Photoshop är troligtvis det mest kända redigeringsprogrammet för bilder efter Paint i Windows. Det används av professionella bildbehandlare, fotoartister så väl som amatörer, och nu har Adobe gett ett litet smakprov på en teknik som ska komma med Photoshop i framtiden. Har ni någonsin haft problem med skakiga händer och suddiga bilder?

Adobe har under sitt MAX 2011-event visat upp en ny teknik som ska kunna reducera, och i många fall helt eliminera oskärpan i bilder. Ett problem som alla stött på någon gång i sitt liv, är att de fått suddiga bilder antingen på grund av skakiga händer, att man kommit emot något när man tryckt på avtryckaren. De flesta kameror kommer idag med någon typ av bildstabilisering men det är likväl ett problem som troligtvis aldrig kommer försvinna.

Den nya tekniken bygger på en algoritm Adobe ska ha jobbat på länge, som ska kunna bestämma kamerans position när slutaren öppnades. Det här ska ja Photoshop en riktig chans att kunna korrigera bilden för att eliminera oskärpa, och i många fall helt eliminera den. Tekniken behöver inte någon typ av metadata, och ska fungera på precis vilken bild som helst.

Adobe_Deblur

Adobe tror att tekniken kommer bli extra användbar för folk med smartphones där bildstabilisering och annan hårdvara för att fixa det inte är lika vanligt. Det här var bara en förhandsvisning, men Adobe brukar i normala fall vara snabba med att implementera väl mottagna funktioner även om de bara är i ett experimentellt stadium. Det är därför inte helt otroligt att deras bildstabiliseringsteknik kommer att anlända med nästa stora lansering av Creative Suite.

Källa: Electronista

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Boris-Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Overkligt. 😀

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”smartidiot89″]Av nån anledning har jag en tendens att alltid ta bilder i världsklass. Då menar jag inte världsklass som något positivt :D[/quote]

Funktionen för dig då. 😉