Steam Machines var en av flugorna på årets CES-mässa och bland de drygt dussintals speldatorerna som visades upp fanns det även ett svenskt bidrag – Webhallen Steam Config. Ett system som enligt finska Futuremark ska vara den Steam Machine som ger mest prestanda för pengarna.

Det är i ett pressmeddelande som Futuremark presenterar en topplista över de för närvarande presenterade Steam Machine-modellerna man tvingat genom sin populära 3dmark-testsvit. Futuremark presenterar Steam Machine-systemens poäng i det krävande grafiktestet Fire Strike och förutom den totala poängen räknar man även fram prisvärdheten genom att dividera 3dmark-poängen med systemets prislapp.

SteamConfig-front-open

Även om bara hälften av de fjorten presenterade maskinerna har kunnat testas och ytterligare bara fem prissatts kan vi konstatera att det enligt Futuremarks uträkningar är svenska Webhallen som ska ge mest prestanda för pengarna.

Webhallen Steam Config kommer bland annat med en Intel Core i7-477K-processor, 16 gigabyte internminne, 1 terabyte SSHD-lagring samt ett Geforce GTX 780-grafikkort och når ett 3dmark-resultat av 8 600 poäng. Ett resultat som bara bräcks av ett system från Digital Storm med Geforce GTX 780 Ti samt Origin PC – Chronos med dubbla Geforce GTX Titan. Dessa system är däremot betydligt dyrare än Webhallen Steam Config som har ett riktpris på 1 499 dollar.

SteamConfig-Side-open

Webhallen Steam Config – Prototypspecifikationer

  • ASUS H81I-PLUS
  • GeForce GTX 780 3GB
  • Intel Core i7-4771
  • G.Skill Ares 16GB DDR3 PC-12800 1600MHz Cas9
  • BitFenix Phenom Mini-ITX – Vit
  • Antec Kuhler H2O 620 V4
  • Corsair CX 600M 600W
  • Seagate Thin SSHD 1 TB
  • Steam Controller handkontroll

Webhallen själva har ännu inte lagt upp något officiellt pris på sin Steam Config men skriver på sin kampanjsajt att målsättningen är att sälja tre olika konfigurationer under andra halvåret där den modell Futuremark testat är mellanmodellen, med andra ord inte den kraftfullaste.

SteamConfig-front-closed

Att mäta prestanda per krona med hjälp av 3dmark Fire Strike ger givetvis inte en fullständig bild av Steam Machine-systemens prisvärdhet då det inte tar exempelvis lagringsmedium i beaktning eller för den delen uppgraderingsmöjligheter. Däremot verkar vi svenska konsumenter få goda möjligheter att knipa en prisvärd Steam Machine när dessa glorifierade speldatorer dyker upp på marknaden. Vi har redan fått information om flera svenska datorbutiker som kommer lansera sina egna tappningar av Valves Steam Machine och flera av dem kan komma att satsa på skräddarsydda chassilösningar för att särskilja sig mot konkurrenterna. Något även Webhallen bekräftar i samtal med NordicHardware – fler och inte minst mer slimmade modeller av Steam Machines är planerade.

Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments